Akademiskt möte för asylsökande

Ett 25-tal asylsökande hade nappat på inbjudan till café och akademiskt möte på Campus Norrköping. Bakom inbjudan stod två lärare och forskare på ISV. Som redan planerat för fler möten.

Bild: Sabine Gruber och Marie Gustavsson arrangerade mötetI entrén till Kåkenhus möter Sabine Gruber, lärare och forskare i socialt arbete, asylsökande som anmält sig till kvällens café och akademiska möte. Några av gästerna kommer ensamma, några i mindre grupper och en stor grupp kommer med buss från ett asylboende i Valdemarsvik. Kollegan Marie Gustavsson lotsar gästerna till det stora, gröna fikarummet där kaffe och ostfrallor står framdukat.
- Vi har pratat länge om att försöka göra något för asylsökande, säger Sabine Gruber. Kanske ordna skuggplatser eller restplatser på olika kurser.

Uppmuntrade av projektet LiU:s initiativ i flyktingfrågan gjorde Sabine och Marie slag i saken och bjöd in till ett förutsättningslöst, akademiskt samtal om möjligheter och önskemål, från båda håll.
- Jag är engagerad i Asylgruppen i Norrköping och brukar kalla mig asylrättsaktivist, säger Sabine Gruber. Jag vet hur jobbig asylprocessen är för människor. Vi vill erbjuda asylsökande ett akademiskt sammanhang, visa på möjligheterna som finns på universitetet, som annars ofta kan vara en lite sluten värld.

Bild: Deltagare på akademiskt möteMed på bussen från Valdemarsvik var också Nhela Ali, (till höger på bilden) kommunikatör för asylsökande i kommunen.
- Mitt jobb är att hitta på vettiga vardagsaktiviteter för de asylsökande. Kurser i svenska för akademiker till exempel, det har jag ordnat i flera år och många blir så bra i svenska att de kan hoppa över SFI-utbildningen.
- Det här är ett jättebra initiativ. Vi behöver ha kontakt med universitetet för att lära oss stegen fram till validering så att man kan nyttja de asylsökandes krafter tidigare.

Nour Chamoun var en av deltagarna på mötet. Hon har lärt sig en del svenska men engelska fungerar nästan bättre, men så är hon också lärare i engelska. Hon hoppas kunna komma på någon av de internationella kurser som Remeso har på engelska och som de funderar på om man kan öppna för ”skuggstudenter”.
Bild: Nour Shamoun, deltagare på mötet.- Jag vill gärna ha en framtid som lärare i Sverige, säger Nour. Jag har bott och arbetat som administratör i Dubai några år. Men jag tror att lärare är bättre, det kommer att bli brist på lärare i Sverige.

Efter kvällens möte var det tydligt att många har påbörjade och/eller avbrutna studier i hemlandet. De har frågor om hur de ska kunna fortsätta sina studier i Sverige, hur de får tillträde till utbildningar eller möjlighet till komplettering.
- Jag tänker att det här speglar de frågor som många asylsökande runtom i landet sannolikt har. Det är angeläget att universitet och högskolor kan möta upp med möjligheter kompletteringar, ”snabbspår” och liknande, säger Sabine Gruber.

Nästa möte hålls 26 maj och fler möten är planerade till hösten.

LiU:s initiativ i flyktingfrågan

Elisabet Wahrby 2016-04-29