Göm menyn

Ytterligare en milstolpe passerad

Nu har arbetet med att ta fram den nya externa webbplatsen för LiU passerat ännu en milstolpe. Idag fredag 5 februari är beta-versionen av nya liu.se redo att visas upp för alla anställda på LiU.

Bild: Skärmdump från startsidan på beta.liu.se- Vi har fortfarande en hel del utveckling och rättning av buggar att göra innan vi kan lansera den nya externa webben skarpt, säger Magnus Johansson, som leder projektet. Sidorna kommer att byggas ut och fyllas på kontinuerligt. Den närmaste tiden kommer vi också att utföra tester på sajten.

En beta-version av webben innebär att vi bygger på med fler funktioner och mer innehåll samtidigt som alla som finns på LiU-nätet kan besöka och navigera runt på sidan. Det innebär också att den fortfarande är under utveckling och att alla funktioner inte är igång.

Nya liu.se är byggd mycket utifrån besökarens behov, det ska var lätt att hitta rätt, besökaren ska kunna lita på att det är korrekt information man hittar och det ska inte finnas flera parallella strukturer med i stort sett samma innehåll.

- I vårt analysarbete fann vi att just dessa två saker var sådant som besökare utifrån upplevde som problematiskt, fortsätter Magnus Johansson. Det var svårt att hitta rätt information och man kunde inte lita på att det var tillförlitligt. Till stor del beror det på att vår nuvarande webb är svårnavigerad och bitvis oöverblickbar.

Som besökare märker du direkt att den nya liu.se inte har någon meny i traditionell bemärkelse utan det enklaste sättet att hitta information är att navigera sig runt med hjälp av sökfunktionen som finns längst upp på sidan.
En annan stor nyhet att sidorna är uppmärkta med så kallade ”taggar”. Det gör att innehåll kan kopplas ihop oberoende av var det ligger på webben.
Den nya liu.se är byggd för att fungera bra på mobiler och läsplattor, med så kallad responsiv design. Men kom ihåg, den är bara tillgänglig på LiU:s egna nät, samt eduroam och VPN.

Du navigerar med sökfunktionen som du hittar i längst upp på sidan genom att klicka på förstoringsglaset.
Vi har också två stora ingångar längst upp på sidan ”utbildning” och ”forskning” där du kommer vidare till respektive område. Sidhuvud och sidfot hänger med på hela webben.
Precis som tidigare stödjer den två språk: svenska och engelska. Och oberoende av var du kommer in på webben kan du byta språk.

Titta själv! Gå in på beta.liu.se och se själv hur den nya liu.se håller på att ta form. På webbprojektets sidor finns ännu mer information on hur siten är tänkt att fungera:

Ny LiU-Webb 2015


Elisabet Wahrby 2016-02-05
Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-02-09