Anneli fick AF-priset

Grattis Anneli Friberg, förstebibliotekarie på Universitetsbiblioteket som fått årets AF-pris på 5 000 kronor. Hur känns det?

Bild: Anneli Friberg. Foto:Kristina Mårtensson- Jätteroligt, såklart! Men också overkligt. Jag ska erkänna att jag inte ens visste att priset fanns.
Så då är det inte du som nominerat dig själv?
- Haha, nej. Men jag råkar veta att i alla fall en kollega på biblioteket nominerat mig, men det kanske är fler.

Anneli Friberg är förstebibliotekarie och funktionsansvarig för kundmötet på biblioteket. Det här arbetet har tagit henne vidare så att hon nu också arbetar med frågor som inte är biblioteksspecifika men där användaren är i fokus, framför allt studentnära frågor. Sedan i september delar hon sin tid mellan universitetsförvaltningen och biblioteket och fungerar som stöd för bland annat SU och Campus LiU 2015-projektet för att användarupplevelsen inte ska tappas bort.
- Jag tror att det är för det här arbetet som jag får priset.

Vad ska du göra med pengarna?
- Ingen aning! Häromdagen trodde jag att jag skulle behöva rotfylla en tand. Men tandvärken har gått över och jag tror jag ska använda pengarna till något roligare!

AF-priset instiftades av Akademiska föreningen och delades ut första gången 1999. Hittills har 36 personer, lärare, forskare, studenter och administratörer, varit prismottagare utifrån motiveringen att de ”genom eget arbetet på ett förtjänstfullt sätt bidragit till för Linköpings universitet värdefull verksamhet, utveckling eller förnyelse”.

Motiveringen till beslutet:
Anneli står i sin verksamhet för ett strategiskt helhetstänkande utöver det vanliga. Hennes förmåga att sätta användaren i fokus med en aldrig sinande entusiasm kommer inte bara Universitetsbiblioteket till del utan uppskattas också brett inom universitetet. Anneli bidrar på detta sätt med att skapa ett mervärde för hela universitetet.

Läs mer om AF-priset

2015-12-14