Kod och konst i en tapet

I vår serie om fondtapeterna i B-huset har turen nu kommit till ingång 29 och Institutionen för Datavetenskap, IDA. Som lyckats förena kod och konst i samma bild.

Bild: IDA:s fondtapet, ingång 29 i B-husetNär IDA fick uppgiften att ta fram en fondtapet diskuterade de i en mindre grupp, där bland annat prefekten ingick, hur de skulle göra. Skulle man till exempel kunna lyfta fram kända personer inom området?
- Men så kom vi på konstprogramering, säger Erik Berglund, lektor i datalogi. I konstprogrammering är koden din pensel och dina drag, ett dataprogram för vackra bilder.

IDA:s tapet är ett konstverk där man samtidigt ser koden som skapat bilden.
- Datorprogrammet är egentligen en animering. Vi sökte upp ett vackert tillstånd i den som kunde bli en bild, förklarar Erik Berglund. Det är samtidigt ett visuellt sätt att beskriva programmering.

Bild: Detalj ur IDA:s fondtapet. Grunden till programmet var redan gjord, Erik Berglund gjorde en fortsättning på det för att få fram bilden.
- Färgen ligger nära färgen på pelarna i huset, vi har anpassat bilden för interiören i huset. Vi satt till och med där med en projektor för att hitta exakt rätt färg.

- Vi har fått en del respons på tapeten, säger Erik Berglund. De har lagt ut bilden på Facebook och diskuterat kring koden i bilden. Det är kul!

Artikeln är den fjärde i en serie om de fem fondtapeterna som sattes upp efter renoveringen av B-huset. Varje institution har fått ta fram var sin tapet som illustrerar deras verksamhet i huset. Fem institutioner, fem ingångar, fem tapeter.

Tidigare artiklar:
ISAK: Gustav II Adolfs hand