Göm menyn

LiU ledare

Ställningstaganden, kommentarer, reflektioner från LiU:s ledning.


Möten med samma teman

Det har varit en annorlunda försommar med högsommarvärme, torka och skogsbränder. Pessimisten i mig undrar om sommaren hinner ta slut innan semestern börjar, optimisten säger att det nog kommer fler dagar med sol och bad.

Terminen har avslutats med två viktiga möten. Universitetets styrelse har tagit beslut om budget och verksamhetsplan för de kommande åren med fyra prioriterade vägval. Vi ska utveckla vårt arbete med livslångt lärande, stärka vår förmåga att hantera digitala verktyg, system och processer, öka nyttiggörandet av våra kunskapstillgångar och utveckla vårt värdegrundsarbete. Det är stora och viktiga frågor som vi får anledning att återkomma till.

Det andra viktiga mötet var myndighetsdialogen med utbildningsdepartementet där vi fick möjlighet att diskutera utmaningar och möjligheter. Vi lyfte särskilt fram att studenter och doktorander med examen från LiU har den snabbaste etableringen på arbetsmarknaden av alla svenska universitet. Också här kom livslångt lärande och den pågående digitaliseringen med dess konsekvenser upp som samtalsämnen. Vi pratade också om den decentraliserade läkarutbildningen där studenterna under sina fem sista terminer har möjlighet att välja de nya orterna Kalmar, Jönköping och Norrköping, utöver Linköping. Den här satsningen har inneburit både tekniska och pedagogiska utmaningar och kan ses som ännu ett bevis på att LiU är bra på att hitta nya lösningar när förutsättningarna förändras.

En viktig mötesplats under sommaren är Almedalsveckan. I år är det dessutom valår och 50-årsjubileum. LiU är medarrangör i East Sweden Arena, välplacerat nere på strandpromenaden i Visby, med forskare som diskuterar ämnen som demokratins förutsättningar i förorten och hur vi ska förhålla oss till våra nya arbetskamrater – robotarna. En snabb titt i det omfattande programmet (mer än 4000 programpunkter) visar också att just digitalisering är ett av de hetaste ämnena. Sammanlagt är LiU representerat i över 50 olika programpunkter under Almedalsveckan och själv ska jag bland annat medverka i en diskussion om samverkan mellan akademin och små- och medelstora företag, det vill säga hur vi arbetar för att nyttiggöra våra kunskaper.

Jag vill passa på att önska er alla en riktigt fin och vilsam sommar med mycket sol och värme, men också lagom mycket regn och svalka. Det mår nog både växtligheten och vi människor bra av.

Helen Dannetun,
rektor

 


2018-06-15Välkomna till LiU ledare

Detta är en sida där universitetsledningen kommer att ge sin syn på angelägna universitetsfrågor, informera och kommentera.

LiU ledare skrivs primärt för universitetets medarbetare. Andra som ändå läser den får ha överseende med att både frågeställningar och språk ibland kan bli ganska interna.
 

Tidigare inlägg

 

Möten med samma teman

Förändring – ett konstant tillståndSidansvarig: mariethe.larsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2018-12-05