Kom igång och få överblick över våra IT-tjänster

Välkommen som nyanställd vid Linköpings universitet! På den här sidan har vi samlat information för att du enkelt ska kunna komma igång med tekniska frågor som IT-avdelningen ansvarar för. Skulle du trots denna sammanställning behöva hjälp kan du kontakta LiU kundcenter på 013-28 28 28, maila helpdesk@liu.se, skapa ett supportärende i minit.liu.se eller besöka oss i på Campus Valla på plan 2 i G-huset, ingång 81.

Min IT

På Min IT finns flera olika IT-relaterade funktioner samlade. Du kan exempelvis installera godkända programvaror till din dator, hitta självhjälpsguider, se dina pågående supportärenden och ändra din bild som visas på din medarbetarsida. Som forskare rekommenderar vi att du fyller i ditt ORCID här, vilket då visas på din medarbetarsida på www.liu.se.

Viktigt! Fyll i din besöksadress under Mina uppgifter. Den informationen visas på din medarbetarsida på liu.se och används av personer både externt och internt. Denna information behöver du själv gå in och uppdatera om du byter kontor.

Synka e-post och kalender i din mobil

Det finns flera olika självhjälpsguider tillgängliga på IT-avdelningens supportforum Comaround, exempelvis hur du ställer in din e-post och kalender i din mobiltelefon.

Information till dig med ny telefon

Din telefon är främst ett arbetsverktyg och det finns en policy på universitetet som berör användningen av din telefon.

Läs vår information till dig som har ny telefon.

Läs universitetets Telefonpolicy.

Trådlöst nätverk

Anställda ska använda det låsta och säkra nätverket Eduroam. Till detta nätverk behöver du skapa ett separat lösenord, vilket du bara behöver ange första gången du loggar in på nätverket.

1. Gå till MinIT
  2. Logga in med ditt LiU-ID (liuid12@liu.se).
  3. Klicka på Skapa nytt lösenord för att generera ett lösenord.
  4. Välj Eduroam-nätverket och logga in med ditt LiU-ID och ditt genererade lösenord.

Som besökare på universitetet kan man använda sig av nätverket LIU (Netlogon), något som kräver inloggning vid varje användning.

Skrivare och utskrifter

Utskrift med eduPrint-LiU

Rekommenderade metoden för utskrift är skrivarkön eduPrint-LiU, som lagrar din utskrift i en kö tills du själv väljer att skriva ut den. När du vill hämta din utskrift lokaliserar du önskad multiskrivare och använder ditt LiU-kort för att logga in på den.

1. Placera LiU-kortet mot kortläsaren till höger om displayen och ange din pin-kod.
  2. Välj knappen Släpp utskrift för att se dina köade utskrifter och godkänna dem för utskrift.

Saknar du ditt LiU-kort, kan du istället skriva in ditt användarnamn (LiU-ID), lösenord på skrivarens skärm i respektive fält för att logga in.

Utskrift direkt till närmaste skrivare

Lokalisera din närmsta skrivare för att ta reda på vad den har för namn. Den informationen hittar du på en etikett på uppe till vänster på framsidan av skrivaren. Varje skrivare har ett unikt namn som följer formatet EDP-LIU-V-3-234.

Var ska jag spara mina filer?

E-postsignatur

Du skapar en e-postsignatur enligt Linköpings universitets grafiska profil via Outlook (länk till instruktion) eller med hjälp av programmet LiU Outlook Signature Generator (Mac).

Utbildningar inom IT

Är det något område du känner att du skulle vilja behärska bättre? IT-avdelningen erbjuder en mängd utbildningar tillgängliga för att du ska kunna arbeta på bästa sätt, bland annat inom Word, Excel, presentationsteknik och att strukturera ditt arbete. De allra flesta kurserna är gratis.

IT-säkerhet

Till LiU:s IT-säkerhetsgrupp (Incident Response Team, IRT) kan du rapportera alla former av intrång, intrångsförsök, oönskad e-post, nätmissbruk med mera som har med Linköpings universitet att göra, oavsett om du är utsatt för det på universitetet eller om du misstänker att någon på Linköpings universitet håller på med något som drabbar dig.

Sidansvarig: johan.gilbertsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-21