Göm menyn

Om telefon- och onlinemöten

Illustration av person med headset i en bärbar dator.LiU erbjuder ett telefon- och onlinemöten via Microsoft Teams som gör att man på ett enkelt sätt kan ha telefon- och onlinemöten.

Det enda deltagarna behöver är anslutningslänken som finns i mötesinbjudan. I ett onlinemöte får du möjlighet att dela datorns skrivbord, skriva chattmeddelanden, använda video m.m. Det går också att ringa in till ett möte genom att använda det telefonnummer och konferens-id som anges i mötesbokningen.

LiU-personal kan numera endast skapa onlinemöten och samtal i Microsoft Teams. LiU-medarbetare går endast att nå internt via Microsoft Teams. Det går dock fortfarande att använda Skype-programmet för att delta i onlinemöten och samtal skapade av andra organisationer som fortfarande använder Skype. Se mer information nedan.

Microsoft Teams har fördelen att det är integrerat med övriga Office365-produkter som används på LiU men du kan även använda Zoom för onlinemöten. Svårt att välja? Se guiden Att mötas i ett videomöte - Zoom eller Teams?

Boka ett onlinemöte (Teams)

Boka och administrera ett Microsoft Teams-möte själv via Outlook eller Teams. Se information på vår sida om Teams eller instruktion från Microsoft här (både Windows och Mac). Mötesdeltagarna kan ansluta via möteslänk eller ringa in via ett telefonnummer och ett konferens-id. Denna information genereras i mötesbokningen du skapar.

Hur ansluter jag till Teams-möte när jag inte är på plats vid en dator?

Installera Teams-appen i din telefon. Du kan välja att ansluta utan video till mötet om du inte har möjlighet att rigga upp din telefon så att du syns bra i bild.

Du kan även ringa in till konferenstelefonnumret och ange det konferens-id som finns i mötesbokningen. Då behöver du inte appen.

Boka ett telefonmöte (Teams)

Vill du anordna ett rent telefonmöte skapar du ett Teams-möte. Skicka då bara ut numret för uppringning och konferenskoden till deltagarna. Denna information genereras i din mötesbokning.

Bokning av konferenshögtalare

Bokning av konferenshögtalare/telefon sker via formulär på servicewebben i LiUdesk.

Ansluta till Skype-möte anordnat av någon utanför LiU

Har du mottagit en mötesbokning med anslutningslänk i din Outlook-kalender kan du ansluta med hjälp av webbläsaren om du klickar på länken. Du kan även ansluta från Teams-klienten. Gå till kalender i Teams (se vänstermenyn) och välj att ansluta via kalenderhändelsen. Länken kommer att öppna mötet i webbläsaren. 

Om du vill köra Skype for Business-klienten går det att installera det från Self Service (Mac). Du kommer däremot få varningar hela tiden att organisationen har gått över till Teams. På Windows finns det bara tillgängligt som webbplugin i MinIT.

 


Hur du lyckas med ett onlinemöte

Bild på lista med tips för onlinemöten.

Ska du hålla i eller delta i ett onlinemöte och känner dig osäker på tekniken? Skapa ett testmöte, bjud in en kollega och koppla upp er innan det riktiga mötet för att testa funktionerna. Undersök var och hur du ändrar ljud- och kameraenhet ifall det skulle behövas. Ljudet är viktigt i onlinemöten: testa med en kollega om din ljudenhet låter bra och lär dig var du stänger av ljudet på din mikrofon. Kort sagt: testa, testa, testa.

Här hittar du en lista med råd för distansmöten, saker som mötesledare och/eller deltagare kan göra både innan och efter mötet för att det ska bli så bra som möjligt.

Och: ha en plan B. Går det till exempel att ringa in till onlinemötet via telefon? I Microsoft Teams-möten kan du det.

Fler teknik-tips

  • Stäng av VPN under mötet.
  • Stäng av din video om anslutningen är bristande.
  • Använd gärna headset för bra ljud och stäng av din mikrofon när du inte talar för att undvika rundgång.

Lär dig mer

Vill du lära dig mer om verktygen finns det kurser hos IT-utbildningar.


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-28