Göm menyn

Microsoft Teams

Microsoft Teams har funktioner för att chatta och skapa onlinemöten men det finns även möjlighet att samarbeta och kommunicera i arbetsgrupper – team. För att skapa onlinemöten, se tillgänglighetsstatus för enskilda personer eller starta en chatt behöver du inte skapa ett team.

Microsoft Teams ska finnas förinstallerat på datorn för medarbetare på LiU. Om inte, installera det via MinIT (Windows) eller Self Service (Mac OS). Du kan även använda webversionen, via toppmenyn i Lisam. Teams finns också tillgänglig som app till din telefon.

Se gärna allmän information om telefon- och onlinemöten.

Generellt 

Se fler LiU-guider om Teams från Värt att veta-bloggen genom att besöka kategori Teams.

 


Person som deltar i onlinemöte hemma.Onlinemöten

Funktioner i möte

Skapa möte via Teams

Använd Teams-appen på datorn eller via mobiltelefonen. Du kan bjuda in både kontakter inom LiU och externa kontakter (skriv bara in deras mejladress). Du behöver inte publicera ett möte i en chatt eller team-kanal, välj alternativet "Inga (valfritt)".

Teams-möten har en begränsning på 350 deltagare och en PowerPoint-presentation för visning på 2 GB.

Skapa möte via Outlook

PC: I kalendervyn väljer du knappen Teams-möte. Står du i e-postvyn väljer du knappen Nytt objekt och Teams-möte.

Mac: Efter att du uppdaterat från Office 2016 till Office 365 kan du använda denna möjlighet.
Skapa ett nytt Outlook-möte. I mötesfönstret väljer du sedan att lägga till Teams-möte i menyraden. Då adderas den länken som behövs för att ansluta online samt ett telefonnummer. 

Externa personer som ska ansluta till ditt möte

För att en extern person utanför LiU ska kunna koppla upp sig mot ett Teams-möte krävs det antingen att personen laddar ner Teams-appen eller startar mötet i webversionen av Teams i sin webbläsare.

Ansluta till Teams-möte om du inte är vid en dator

Installera Teams-appen i din telefon. Du kan välja att ansluta utan video till mötet om du inte har möjlighet att rigga upp din telefon så att du syns bra i bild.

Du kan även ringa in till konferenstelefonnumret och ange det konferens-id och ev. lösenord som finns i mötesbokningen. Då behöver du inte appen.

Ansluta till Skype-möte anordnat av någon utanför LiU

Se information på denna sida.

 


Chatta

För att skicka ett privat meddelande till en enskild person eller en grupp på LiU behöver du inte skapa ett team. Du kan öppna en chatt och starta din konversation med en eller flera personer.

Externa kontakter

Externa kontakter som använder Skype (konsumentversionen) och Skype för företag och/eller Teams går att kontakta via Teams. Sök upp dem genom att skriva deras e-postadress. Se mer information om kommunikation mellan Skype och Teams här.

 


Hantering av team

Skapa privat team

Förfrågan om att göra ett team publikt (till IT-avdelningen). Länk till nyhet om publika/privata ytor (2019-12-09)

Synkat medlemsskap från grupper i Group Manager (GM)

Lägg till personer i ditt team

Lägg till någon som medlem (person inom LiU).

Skapa och dela en kod för personer inom LiU att gå med (inget godkännande krävs av administratörer)

Lägg till en gäst (personer utanför LiU). Gäster kan inte själva lägga till nya gäster.

 


Lär dig mer

Kurs i Teams (3 timmar)

Om du vill hänga med i nyheter i appen eller ställa frågor om den kan du i Microsoft Teams gå med i gruppen Team_Teams, Frågor och Svar - klicka här för att gå till teamet.

 


Fler funktioner för team

  • Gå gärna en kurs i Teams hos IT-utbildningar för att få koll på hur du kan utnyttja alla dessa funktioner!

Skapa team och håll dialogen igång via kanaler

När du skapar ett team skapas en allmän kommunikationskanal, där nya konversationstrådar kan skapas av alla. Det är även möjligt att skapa underkanaler för att kommunicera kring olika ämnen. Med hjälp av kanaler kan medarbetare favoritmarkera de kanaler de är direkt berörda och läsa övriga kanaler vid behov. Med hjälp av konversationstrådar i kanalerna kan alla som är medlemmar följa en dialog och ha översikt över pågående diskussioner.

Anteckningsböcker

Till ett team går det att ansluta OneNote-anteckningsböcker, för att spara gemensamma anteckningar från exempelvis möten.

Projektplanering

Arbetar du i ett projekt finns det möjlighet att använda Microsoft Planner och koppla det till ditt team. I Planner kan du skapa uppgifter, schemalägga slutdatum och tilldela dessa uppgifter till dina teammedlemmar. Alla i teamet kan få överblick och följa processen i projektet.

Åtkomst till dokumentbibliotek från Lisam

Om du redan har en samarbetsyta i Lisam kan du visa dokumentbiblioteket i Teams för att enkelt ha åtkomst till det, om det är relevant för just det teamet.

Lista på vilka webbläsare som stödjer användning av Teams


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-11-06