Göm menyn

Illustration över olika säkerhetsikoner.

 

IT-säkerhetstips för din vardag

Lås dina enheter och ha bra lösenord till konton

 • Håll koll på din mobiltelefon och dator. Lås dem ifall du lämnar dem tillfälligt och lämna dem inte obevakade på allmän plats. En automatisk låsning av din enhet aktiveras efter 10 minuter på din dator.
 • Dela inte med dig av ditt lösenord till datorn eller pinkod till mobiltelefonen till någon annan, inte ens till din närmaste chef eller kollega. Personal på IT-avdelningen ska inte heller fråga efter ditt lösenord.
 • Använd starka lösenord och byt lösenord om du tror att ditt lösenord kommit i orätta händer. Se tips för att skapa säkra lösenord här.

Del av illustration över olika säkerhetsikoner.

 

Rapportera misstänkt aktivitet och tänk efter innan du klickar

 • Rapportera in misstänkt aktivitet och spam som du får till din inkorg via adressen spam@liu.se. Läs mer här om vad för information du ska skicka in.
 • Tänk innan du klickar! Det här gäller både för länkar och bifogade filer och länkar i din e-post men även när du surfar på internet. 
 • Mycket fastnar i våra spamfilter, men var ändå vaksam på bedrägeriförsök via e-post. Var uppmärksam på okända avsändare och tänk efter innan du öppnar bifogade filer. Var uppmärksam på ovanligt beteende även från kända avsändare. Det är vanligt att en bedragare utger sig för att vara en kollega eller chef på LiU.
 • Bedrägeriförsök är vanligt via e-post, men var också vaksam på ovanligt beteende via exempelvis telefon och Facebook Messenger.

Del av illustration över olika säkerhetsikoner.

 

Var restriktiv med okända trådlösa nätverk

 • Istället för att ansluta till ett okänt nätverk – kolla om du är i närheten av ett Eduroam-nätverk. Du kan ansluta till Eduroam på många platser i världen – på universitet och högskolor men också på vissa järnvägsstationer och flygplatser.
 • Ett alternativ till att ansluta till ett trådlöst nätverk är att istället använda din telefon som modem genom att aktivera internetdelning. Se instruktion för Iphone och Android. Undvik att ha på internetdelning påslaget på campus. 

Del av illustration över olika säkerhetsikoner.

 

Förvara dina filer säkert

 • Spara dina filer i en molntjänst (OneDrive), på Fillagret eller lokalt på datorn. Sparar du lokalt på din dator ansvarar du själv för kontinuerlig back-up.
 • Använd molntjänster som LiU har avtal med för att spara filer, för tillfället är detta OneDrive. Tjänster som Box, Dropbox och iCloud har LiU inget avtal med gällande dataskydd.

Del av illustration över olika säkerhetsikoner.

 

Håll din programvara uppdaterad och anslut inte okända enheter

 • Koppla aldrig in ett okänt USB eller annan okänd extern enhet. Dessa kan vara infekterade med virus som sprids automatiskt när den ansluts. Läs mer om ett experiment om upphittade USB-minnen som genomförts på University of Illinois.
 • Håll dina programvaror uppdaterade till senaste versionen eftersom det kontinuerligt skickas ut säkerhetsuppdateringar. Hackare utnyttjar ofta eventuella säkerhetshål i ouppdaterade programvaror. Installera program via MinIT så vet du att programmet är äkta och säkerhetsgranskad.
 • Om du ansluter privat utrustning till LiU:s nätverk måste du underhålla denna utrustning så att den inte utgör något hot mot LiU:s IT-säkerhet. Till exempel ska operativsystemet och all programvara hållas uppdaterad och datorn ska ha ett uppdaterat skydd mot skadlig programvara.

Del av illustration över olika säkerhetsikoner.

 


Kontakta IT-säkerhetsgruppen om du får problem

Tveka inte att kontakta IT-säkerhetsgruppen (IRT) om du råkar ut för exempelvis ett bedrägeriförsök, nätfiske eller virus. Vi har förståelse för att det ibland kan gå snett och vill hjälpa dig att minska eventuella skador eller problem som uppkommit.

Tel: 013-28 17 44

 • spam@liu.se (rapportera spam)
 • nonspam@liu.se (rapportera mail felaktigt markerad som spam)
 • abuse@liu.se (andra ärenden)

Fullständig kontaktinformation till IT-säkerhetsgruppen finns här.

Genomgång för din enhet, avdelning eller arbetsgrupp

IRT erbjuder internutbildning kring IT- och informationssäkerhet. Var proaktiv och lär dig mer om ett specifikt område eller få en generell genomgång!

Mer information om it-säkerhetsutbildningar.


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-21