Göm menyn

Interagera med din digitala föreläsning

Teams och Zoom har många under våren lärt sig att hantera och bemästra. Men hur kan man gå vidare och kanske utveckla sin föreläsning lite till? Jan-Åke Larsson på ISY har hittat ett sätt att öka dynamiken i sina föreläsningar med hjälp av programmet OBS studio.

Efter flera tester under vårens distansläge hittade Jan-Åke rätt verktyg som passade honom och som kunde hantera onlineföreläsningar på ett sätt som lite mer kunde efterlikna en vanlig föreläsningssituation. En stor fördel med hans upplägg är att han inte behöver sitta så låst och prata in i kameran, säger han i vår videointervju och lutar sig demonstrativt framåt mot kameran.

– Det blir mer som en vanlig föreläsning, säger han och visar.

Jan-Åke Larsson pekar och visar i sitt föreläsningsinnehåll.

Han genomför sina föreläsningar på sitt kontor. Bakom sig har han en grön roll-up som fungerar som en green screen. På samma sätt som en meteorolog interagerar med väderkartan kan Jan-Åke också interagera med sitt presentationsmaterial.

– Jag har med min bokhylla i bakgrunden för att kompensera för presentationens 4:3-format. Det finns då också en plats att flytta mig till för att inte skymma innehållet, säger han.

Han har en mygga som mikrofon så att han kan röra sig mer fritt, undvika störande ljud och få bra ljudkvalitet. En lampa finns även uppställd på golvet för att ljus ska fördelas mer jämnt över den gröna skärmen och undvika ojämnheter. Men majoriteten av teknikmagin sker med hjälp av OBS studio.

Liveredigering med ett klick

OBS studio fungerar som ett live-redigeringsprogram. Det gör att du kan visa upp flera olika typer av material och dig själv i samma vy samtidigt, vilket kan göra materialet mer dynamiskt och omväxlande. Om du använder en green screen kan du exempelvis interagera med föreläsningsmaterial på samma sätt som Jan-Åke gjort.

– Genom att visa presentationen på det här sättet blir det också bra skärpa på innehållet, vilket är väldigt viktigt för de som tittar, säger han.

Det finns nu möjlighet att låna en portabel green screen från IT-avdelningen (se info under Kom igång och testa). Har du inte en green screen kan du ändå använda OBS studio om du exempelvis vill kunna visa dig själv inflikad i bild tillsammans med presentationsmaterial och ha möjlighet att enkelt skifta mellan olika så kallade scener. I videoguiderna nedan hittar du inspiration.

Kräver lite förberedelse

Det behövs en del förberedande inställningar innan man kan köra igång. En central funktion i programmet är att förbereda olika scener som kan kombinera material från flera källor. Jan-Åke har exempelvis en scen för att visa en presentation och sig själv i bild samtidigt. Han har även en scen med en videovinjett med LiU-profil som tonar ut i helskärm, som han använder för att avrunda föreläsningen. I vanliga möten använder han en scen med en stillbild från serverhallen på NSC i bakgrunden. Dessa förinställda scener går att sömlöst byta mellan med ett enda klick.

Skärmklipp av onlineföreläsning med Jan-Åke Larsson.

Under föreläsning kan Jan-Åke se sin presentation rättvänd på en skärm och samtidigt se vad som visas för de som tittar med hjälp av OBS studio på sin andra skärm (högerklicka på bilden och öppna den i en ny flik om du vill se bilden i större format).

Snabb efterbearbetning

Jan-Åke har sänt sina föreläsningar i kryptoteknik live och samtidigt startat en inspelning av föreläsningen via OBS studio. Inspelningen tillgängliggör han efteråt i Microsoft Stream. I kursens Lisam-rum har han bäddat in sin videokanal i Microsoft Stream, där det senaste innehållet från kanalen visas för studenterna.

Jan-Åke brukar göra enklare redigering av klippen i ett externt videoredigeringsprogram efter föreläsningen. Då klipper han bort extra inspelad tid före och efter föreläsningen, samt föreläsningens paus.

– Klippningen brukar ta ungefär en kvart. Därefter tar det ungefär 30 minuter till att exportera ut filmen och ladda upp den i Stream, men jag kan arbeta med annat under den tiden.

Det märks att han lagt energi och tankekraft på lösningen och förhoppningsvis ger det även ett mervärde för studenterna som tar emot innehållet på andra sidan. Det finns mycket man kan göra med det här verktyget och det går att lägga på en nivå man själv kan hantera och föredrar.

Är du nyfiken på att också testa? Här följer en del tips för att kunna utforska programmet på egen hand.

 

Kom igång och testa

IT-avdelningen erbjuder ingen support på OBS studio, så här är det upp till var och en att utforska om du är intresserad. Det finns mycket resurser på nätet till hands. OBS studio fungerar för Windows, Mac och Linux. Det finns att ladda ner via MinIT (Windows). För Linux fungerar det bäst att installera i Ubuntu (se guide).

  • Videoguide: grundläggande om vad man kan göra med OBS studio.
  • Videoguide: virtuell greenscreen i PowerPoint med OBS studio och lite kod.
  • Guide om OBS studio via Moderskeppet (för tillfället tillgänglig kostnadsfritt). Guiden utgår från att du liveströmmar till exempelvis Facebook eller Youtube, men du kan använda OBS studio även för att bara spela in. Det går att använda OBS studio för inspelning via möte i Zoom och Teams. Klicka på ”Starta virtuell kamera” i OBS studio och ställ in i Zoom eller Teams att din webbkamera är ”OBS Virtual Camera” istället för den webbkamera du vanligen använder. Då visas scenerna du har ställt in i OBS.
  • Videovinjetter (outro) finns i LiU:s grafiska filarkiv som du kan avsluta föreläsningen med. Se mappen Filmverktyg och videochatt.
  • Låna green screen och USB-mikrofon kostnadsfritt via IT-avdelningen. Se detta formulär för bokning.

Enklare videoredigeringsprogram finns på AD-anslutna LiU-datorer för att kunna t.ex. göra enklare klippning av videofiler: Videoredigerare (Windows) och Kdenlive (Linux, Ubuntu).

Program som finns tillgängliga via licens: Camtasia, Adobe Premiere och Adobe Rush (förenklad version av Premiere). Det går att beställa dessa via programvaruansvariga på din institution.

 

Tips från Jan-Åke

  • När du spelar in live är det en fördel att bara dela programmet du visar presentationen med, inte hela skärmen. Då slipper du få med eventuella notiser från andra program med i inspelningen.
  • Ta en konstpaus på några sekunder innan du meddelar att det är rast. Ta även en paus efter att du välkomnat tillbaka efter rasten innan du fortsätter med själva föreläsningen. På så sätt skapar du ett naturligt ställe för att klippa i materialet efteråt.
  • För att minska processorlast kan videofeeden ändras till 30 FPS (bilder per sekund), istället för 60 i som OBS inställningsguide väljer automatiskt.
  • Ännu en inställning för att minska processorlast: använd 720 p (lägre upplösning) som inställning i utdata. Om du har en högupplöst kamera (1080p) kan du förstora/zooma till 150% i egenskaperna för din "video capture device", så att du matchar pixelstorleken mellan video-in och video-ut.

2020-10-06 

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 4 gånger per termin som sammanfattar IT-nyheterna för LiU-anställda. Anmäl dig här!

Få uppdateringar via RSS. Kopiera denna länk.

Senaste IT-nyheterna


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-10-09