Göm menyn

Bluffmejl om avslutad anställning i omlopp

Dessa meddelanden har klassificerats som spam och bilagor innehåller skadlig kod, men varianter av utskicket kan ändå smyga igenom våra filter. Var uppmärksam och vidarebefordra till IT-säkerhetsgruppen om du tar emot denna typ av meddelande.

IT-säkerhetsgruppen (IRT) har uppmärksammat en typ av bluff-mejl som har skickats till LiU. Avsändaren utger sig från att komma från HR [at] liu [dot] se och informerar den anställde om att deras anställning upphört på grund av covid-19-pandemin. I mejlet uppmanas mottagaren till att öppna en bilaga eller klicka på en länk innehållandes ett kvitto på utbetalning för de kommande två månader av sin anställning.

Den bifogade bilagan och länken (som pekar på en Dropbox-sajt innehållandes samma bilaga) innehåller skadlig kod och ska under inga omständigheter öppnas.

Om du eller någon annan får en variant av detta mejl, vidarebefordra det till abuse@liu.se så att IT-säkerhetsgruppen kan anpassa LiU:s filter.

LiU:s mejlfilter har klassat det som spam och Exchange online har identifierat bilagan som skadlig kod och stoppat det men det kan finnas varianter av detta som slinker igenom.

Så här ser utskicket som inkommit ut:

Skärmklipp av ett mejl.

Mer information

Genomskåda nätfiske och bedrägerier

Tips om IT-säkerhet vid LiU


2020-06-09 

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 4 gånger per termin som sammanfattar IT-nyheterna för LiU-anställda. Anmäl dig här!

Få uppdateringar via RSS. Kopiera denna länk.

Senaste IT-nyheterna


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-09