Göm menyn

Stor mängd sex-spam förbi skräppostfiltret

Illustration över varning för mail.Trots omfattande skräppostfilter på LiU lyckas en del spam trots allt ta sig igenom. Avsändare testar och optimerar ständigt sitt innehåll för att det ska ta sig igenom filter.

Under natten till onsdagen var det någon som skickade en stor mängd sex-spam till LiU från ett antal olika källor. De är nu blockerade i LiU:s spamfilter men dessvärre kan man anta att avsändarna kommer att använda andra servrar nästa gång. De som skickar de här skräpmeddelandena är väldigt bra på att anpassa mejl så de inte ska fastna i några skräppostfilter.

De varierar avsändare, servrar och innehåll för att kringgå blockeringar. De testar ibland sina mejl på olika filter innan de gör utskicken. Deras leverantörer av IT-tjänster ser mellan fingrarna eller, till och med, stöttar verksamheten.

Själva innehållet är enkelt för en människa att känna igen som skräppost, men nästan exakt samma textinnehåll förekommer även i legitim e-post till mottagare vid LiU, så när som på vissa ord. Skulle LiU börja filtrera bort vanliga nyckelord eller fraser är risken stor att även en betydande mängd legitim e-post skulle stoppas.

IT-säkerhetsgruppen meddelar att dessa typer av mejl dessvärre är något vi i viss mån får leva med. Den stora majoriteten av spam stoppas, men sex-spammen är en av en handfull kategorier som har visat sig vara svår att stoppa.


2020-02-12 

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 4 gånger per termin som sammanfattar IT-nyheterna för LiU-anställda. Anmäl dig här!

Få uppdateringar via RSS. Kopiera denna länk.

Senaste IT-nyheterna


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-13