Nätfiske-kampanj pågår

Just nu pågår det en nätfiske-kampanj (phishing) där många får e-postmeddelanden där personen utger sig för att vara någon annan. Var därför extra vaksam på de e-postmeddelanden du får. Exempel på hur du känner igen dessa e-postmeddelanden är exempelvis att e-postadressen inte stämmer överens med det namn som visas.

Ett exempel på ett mail kan se ut så här:

Från: För Efternamn <professornågonannan@gmail.com>
Skickat: den 29 januari 2020 15:45
Till: Dig
Ämne: Are you available?

I need a favor kindly email me back as soon as possible

Regards,

För Efternamn

Head of Department

Sent from my iPhone

Du kan blockera avsändare via Sunets mailfilter.

Ytterligare exempel

Steven Murphy, biträdande universitetslektor på University College London, har på Twitter delat med sig av en konversation som följde från liknande meddelande och vad bedragarna bakom nätfisket ville åt.

Länk till inlägg på Twitter.

Mer om IT-säkerhet

Se våra sidor om IT-säkerhet på Insidan, bland annat med fler tips om hur nätfiske och olika bedrägerier kan se ut.

2020-01-30

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 4 gånger per termin som sammanfattar IT-nyheterna för LiU-anställda. Anmäl dig här!

Få uppdateringar via RSS. Kopiera denna länk.

Senaste IT-nyheterna

Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se