Göm menyn

Minska distraktion från notiser

Blir du lätt distraherad eller stressad av notiser i telefonen? Då kan det vara läge att vara mer selektiv med dem. Gör aktiva val för hur du vill ta emot notiser så att det fungerar för dig i ditt arbete.

Vilka notiser behöver du ha påslagna? Vad behöver du veta direkt och vad kan vänta tills du faktiskt har tid och möjlighet att hantera det (exempelvis på plats vid datorn)? Var restriktiv och prioritera – här kommer några tips för olika situationer.

 • Notiser som visas på låst skärm kan göra att du distraheras och bryter ditt fokus även om du inte öppnar och läser mer. I telefonens allmänna inställningar för notiser kan du ändra inaktivera att notiser visas på låst skärm för olika appar. Det kanske räcker med en bricka på appen, som du ser när du låst upp telefonen?
 • Använd Stör ej-läget på din telefon. Du kan sätta förinställda tidsperioder då du inte vill ta emot notiser alls, något som är särskilt bra att utnyttja nattetid, om du behöver ha telefonen påslagen. Inställningen gäller då för alla telefonens appar.
  Se guide 1 för Iphone eller Android.
 • Prova att ha bara notiser på från kalenderhändelser och inte från e-postmeddelanden i Outlook-appen. Då får du påminnelse om dina möten men notifieras inte om varje mejl. Mejl kanske du ändå bara vill hantera vid din dator eller så är du redan inne i appen ofta nog för att inte missa dem.
  Se guide 2 för Iphone eller Android.
 • Använd Outlook-appen för jobbmejl och en annan app för dina privata mejl (om du använder dig av det). Du kan du skapa ett Stör ej-läge för Outlook-appen så att den tystas kvälls- och nattetid när du inte vill störas av jobbmejl.
  Se guide 3 för Iphone eller Android.
 • Du kan ställa in Stör ej för notiser även i Teams-appen, både på vissa dagar och för olika timmar varje dag.
  Se guide 4 för Iphone eller Android.
 • Flytta appar relaterade till jobbet från hemskärmen till en egen skärmvy så att du inte alltid ser dem när du låser upp telefonen.

Illustration av mobiltelefon med många notiser.

Du kommer långt genom att ställa in dina notiser för att minska stress och distraktion under och efter arbetstid. Att ha en egen privat telefon gör att du på ett tydligare sätt kan separera mellan jobb och fritid.

LiU:s telefonpolicy och riktlinjer om informationssäkerhet reglerar användningen av din arbetstelefon i tjänsten och privat. Enligt dessa ska du ha beslut från din närmsta chef kring användning av arbetstelefon för privat bruk. LiU:s IT-resurser är avsedda för användning i tjänsten. Privat användning är tillåten i sådan omfattning att det inte inkräktar på arbetet eller utsätter LiU för onödiga risker.

Relaterat material


2020-01-31 

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 4 gånger per termin som sammanfattar IT-nyheterna för LiU-anställda. Anmäl dig här!

Få uppdateringar via RSS. Kopiera denna länk.

Senaste IT-nyheterna


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-06