Göm menyn

Mer struktur och minskad teknikstress

Tekniken vi använder kan av en del upplevas som stressande men så behöver det inte vara! Se tips för att skapa mer struktur och mindre teknikstress i ditt arbete.

Här är några av IT-utbildarnas tips:

 • Välj att läsa e-post och meddelanden när du vill och kan. Schemalägg tillfällen i din kalender då du kollar av din mail och samarbetsytor. Däremellan tar du dig tid att jobba fokuserat med dagens uppgifter.
   
 • Anpassa aviseringar i Outlook och Teams så att det passar dig och hur du jobbar. Rätt inställda blir aviseringar ett hjälpmedel, inte ett störningsmoment ditt arbete.
  Ändra av aviseringar i Outlook.
  Hantera aviseringar i Teams:
   
 • Samla uppgifter som du ska göra på ett och samma ställe för att slippa du ha dem i minnet, i olika anteckningsblock eller på post its. Du kan samla uppgifter i Outlooks Uppgifter-funktion, i Microsoft Planner eller i Microsoft ToDo.
   
 • Starta dagen med att få överblick över dagens eller veckans händelser. Visste du att du kan välja att visa kalendern istället för inkorgen i Outlook när programmet startas? Då kan du också bestämma själv om du vill läsa mail nu eller senare. Se hur du gör: på svenska eller på engelska.
   
 • Samla dina anteckningar på ett ställe och gör dem sökbara. Även text i bilder görs sökbara om du lägger in dem i OneNote. Du kan skapa olika böcker i OneNote och spara dina anteckningar på ett strukturerat sätt. OneNote finns som skrivbordsapp, mobilapp och går att nå via Lisam från olika enheter.
   
 • Ska du hålla i eller delta i ett onlinemöte och känner dig osäker på tekniken? Skapa ett testmöte, bjud in en kollega och koppla upp er innan det riktiga mötet för att testa funktionerna. Undersök var och hur du ändrar ljud- och kameraenhet ifall det skulle behövas. Ljudet är viktigt i onlinemöten: testa med en kollega om din ljudenhet låter bra och lär dig var du stänger av ljudet på din mikrofon. Kort sagt: testa, testa, testa.
  Och: ha en plan B. Går det till exempel att ringa in till onlinemötet via telefon?
  Läs mer om Microsoft Teams.

Lär dig mer


2019-09-27 

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 4 gånger per termin som sammanfattar IT-nyheterna för LiU-anställda. Anmäl dig här!

Få uppdateringar via RSS. Kopiera denna länk.

Senaste IT-nyheterna


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-06