Göm menyn

Utvecklade app för yoga på distans

 Surfplatta med påslagen skärm står uppställd på dynan i en grön fåtölj.

Ett samarbete mellan IT-avdelningen och forskare på IMH resulterade i utveckling av en yoga-app som har använts i ett projekt kring hälsoeffekter av yoga på distans. Det resulterade även i ett givande samarbete internt.
–Det kändes tryggt att det fanns resurser inom LiU, säger Anna Strömberg.

Anna Strömberg, professor på IMH, skulle inleda en studie för att undersöka om yoga på distans kan ge positiva hälsoeffekter. Det fanns därför ett behov av att utveckla en app där deltagare i studien kunde utföra yoga i sin hemmamiljö.

Behovet som fanns var att deltagarna i studien skulle ha möjlighet att delta via en surfplatta i schemalagda yogatillfällen och passen skulle ledas av en yogalärare i realtid. Deltagarna skulle även utföra yoga-övningar på egen hand och läsa generell information om yoga, utöver schemalagda pass under studiens gång.

Forskningsprojektet finansierades av Hjärt-Lungfonden, VR och FORTE och planeras inkludera 200 deltagare.

Hjälp internt att utveckla appen

Anna Strömberg hade nyligen hade läst en artikel om ett samarbete mellan IT-avdelningen och IBL där det fanns en uppmaning om att höra av sig till IT-avdelningen om man hade behov av teknisk utveckling. Sagt och gjort; via IT-direktör Joakim Nejdeby fick hon kontakt med rätt personer. Projektledaren Josefin Swahn och systemutvecklaren Thibault Durand blev inkopplade och kom att bidra med värdefull kunskap kring tekniken och hjälpte till att utveckla appen.

Väldigt nöjda med yogan

Anna Strömberg.

Appen innehöll olika yogaprogram med bild- och ljudmaterial som vägledning för att göra på egen hand. Deltagarnas användning loggades i appen och gjorde det möjligt för forskarna att följa upp hur mycket deltagarna aktiverade sig på egen hand.

– Vissa delar som vi hade sett framför oss fick vi veta skulle vara väldigt kostsamma att utveckla i appen och därför ändrade vi planen. Josefine och Thibault var ett väldigt bra bollplank och diskussionspartner i de olika teknikval vi behövde göra, säger Anna Strömberg.

Den livesända yogan kom efter diskussioner i projektgruppen att genomföras via i en separat app för videosamtal istället för att vara inbyggd, något som blev mer prisvärt och pålitligt. För deltagarna i studien betydde det här bara att surfplattan som projektet tillhandahöll innehöll två appar istället för en. Uppföljningen har visat att det inte har ställt till med några problem och Anna berättar att deltagarna i studien var extremt nöjda med den schemalagda yogan i grupp via videosamtal.

– Det var heller inga problem för deltagarna att använda appen för att göra yoga på egen hand, men de kanske använde den lite mer sällan än vad vi hade önskat. Det har dock inte varit på grund av tekniken, utan att det helt enkelt var svårare att motivera sig att göra övningar på egen hand, säger Anna.

Thibault Durand.

Användarvänlighet viktigt

Det var viktigt att det skulle vara enkelt för deltagarna att hantera surfplattorna. Bland annat ställdes surfplattorna in så att de bara kunde användas till projektets två utvalda appar.

– Vi rekommenderade även att en köpa viss typ av surfplatta som tillät oss att styra inställningarna på ett bra sätt, som samtidigt hade en bra upplösning för att texten skulle vara enkel att läsa, säger Thibault Durand.

Hanteringen skulle även vara smidig för forskarna och ett script adderades för att kunna tömma surfplattan på data, så att flera grupper av deltagare kunde använda dem. Forskarna hade möjlighet till statistikuppföljning under projektets gång och även att administrera deltagarna i ett eget gränssnitt.

Uppskattat samarbete

Josefine Swahn.

Åsikterna om samarbetet var efter projektet positiva.  

– Det här var ett väldigt kul projekt. Det var också nytt för mig att jobba med forskare och lite annorlunda än det vi jobbar med vanligtvis. Det var roligt att de ville ha vår hjälp, säger Josefin Swahn.

Anna Strömberg såg flera fördelar med samarbetet:

– Det var en bonus med projektledare från IT-avdelningen som drev på arbetet med appen. Jag ställde mig till en början frågande till vad vi skulle ha projektledning till, men det var jättebra. Vi fick tidplan och styrning för arbetet med appen så att det arbetet kunde löpa på.

– Det kändes tryggt att det fanns resurser inom LiU. Man slipper också att upphandla och kan istället enkelt internfakturera.

 

Fotnot: Appen är utvecklad specifikt för forskningsprojektet och finns inte att ladda ner för privat bruk.

 

Läs mer

Yoga på distans för bättre hälsa (SVT nyheter, 2019-03-05)

Majbritt har provat live-yoga på nätet (SVT nyheter, 2019-03-05)


Karin Linhardt 2019-04-15 

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 3 gånger per termin som sammanfattar IT-nyheterna för LiU-anställda. Anmäl dig här!

Senaste IT-nyheterna


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-10-28