Göm menyn

Inaktuell mjukvara avinstalleras

Oracle Java 8, Adobe Flash, Adobe Shockwave och Microsoft Silverlight kommer att avinstalleras automatiskt den 6 mars om din dator har dem installerade.

Äldre mjukvaror och insticksprogram som av olika anledningar inte längre är aktuella eller säkra att använda kommer att avinstalleras den 6 mars på AD-anslutna datorer. Avinstallationen sker automatiskt och ska inte innebära några störningar.

Programvarorna är:

  • Oracle Java 8
  • Adobe Flash
  • Adobe Shockwave
  • Microsoft Silverlight

Oracle Java 8 är inte längre gratis att använda. Java användes tidigare av flera interna programvaror på LiU och det användes även ofta som tillägg i webbläsare. Specifika programvaror som använder sig av Java idag har det inbyggt i programvaran och användare behöver inte hämta egna Java-uppdateringar. Skulle du trots allt behöva Java finns en gratisversion att hämta via MinIT.

Adobe har beslutat att sluta stödja Adobe Flash under år 2020 och då når produkten så kallat end of life. Använder du Flash för att visa exempelvis föreläsnings- eller kursmaterial bör du använda webbläsarna Google Chrome eller Microsoft Edge som har inbyggt stöd för Flash.

Adobe Shockwave och Microsoft Silverlight är insticksprogram och föregångare till Adobe Flash och används inte längre i någon större utsträckning.

 

Kontakta LiU kundcenter om du har frågor eller vill ha hjälp.


2019-02-11 

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 3 gånger per termin som sammanfattar IT-nyheterna för LiU-anställda. Anmäl dig här!


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-26