Automatiskt skärmlås införs

Låst datorSkärmlås innebär att du kommer att behöva ange ditt lösenord eller kod och logga in igen då din enhet låser sig. Skärmlås är ett effektivt sätt att hålla en hög säkerhetsnivå på universitetet.

Automatiskt skärmlås kommer att införas den 20 februari som en åtgärd för att hålla en hög säkerhetsnivå på universitetet. På en stationär dator kommer automatisk låsning att ske efter 10 minuter av inaktivitet. På en bärbar dator, mobiltelefon och surfplatta låser den sig automatiskt efter 5 minuter.

Våra campus är öppna och dörrar till korridorer är olåsta under stor del av dagen och ett skärmlås är ett bra sätt hålla material och våra enheter säkra. Genom att ha ett skärmlås som aktiveras vid inaktivitet kan du undvika att förbipasserande personer ser känslig information, att någon utnyttjar en enhet för att få åtkomst till LiU:s system eller att använda sig av tjänster personen egentligen inte har tillgång till.

Målet på lång sikt är att alla LiU:s enheter ska omfattas. Inledningsvis kommer skärmlåset att införas på följande enhetstyper:

Kortkommando för låsning

Om du vet att du kommer lämna din dator obevakad, lås den gärna omedelbart! Kortkommandon för dator:

Windows: Windowstangent+L

Mac: Ctrl+Cmd+Q (från MacOS 10.13)

Linux: Super+L (Windowstangent+L)

Stängs mina program och dokument på datorn när skärmlåset aktiveras?

Nej, när du loggar in igen kan du fortsätta att arbeta där du slutade. I webbaserade system (t.ex. Raindance och Primula) loggas du ut vid inaktivitet, precis som tidigare.

Kan jag ändra efter hur länge skärmlåset aktiveras?

Nej, det här är en generell inställning som gäller för alla anställda. Bedömningen har gjorts att en stationär dator inte får lämnas olåst mer än 10 minuter och bärbara datorer, mobiltelefoner och surfplattor i 5 minuter.

Kommer skärmlåset på datorn att aktiveras under tiden jag håller en presentation i t.ex. PowerPoint?

Nej. PowerPoint aktiverar presentationsläge och då går inte skärmlåset igång.

Jag anser inte att jag har någon känslig information på min enhet, måste jag ändå ha skärmlås?

Ja. De flesta medarbetare hanterar information som på något sätt behöver skyddas från otillåten påverkan eller spridning. En olåst dator kan också användas för att angripa övriga universitetets IT-infrastruktur.

Kommer skärmlås vid inaktivitet att införas på studentdatorer i datorsalar?

Datorsalarna har sedan tidigare skärmlås efter 10 minuters inaktivitet.

Vad grundar sig det här beslutet i?

Den 11 juni 2018 fastställdes nya riktlinjer för informationssäkerhet vid LiU, som ersatte de tidigare riktlinjerna från 2010. Punkt 6.1.1 i riktlinjerna anger att det ska finnas automatiskt skärmlås på anställdas datorer och enheter.

Nya riktlinjer för informationssäkerhet (2018-06-13)

Mer om informationssäkerhet

Mer om dataskyddsförordningen (GDPR)

LiU Kundcenter

E-post: helpdesk@liu.se

2019-02-11

Ikon för e-post.Prenumerera på IT-nyheter

Få nyhetsbrev 3 gånger per termin med IT-nyheter för LiU-anställda. Anmäl dig här!

Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-08-12