Utpressningsmail åter i omlopp

PhishingMail som innehåller utpressningsförsök är åter i omlopp med både anställda och studenter på LiU som mottagare. Kontakta gärna IT-säkerhetsgruppen om du är osäker och vill ha hjälp med en bedömning eller att hantera den här typen av mail.

Mail där avsändaren påstår att ditt LiU-konto har blivit hackat med hjälp av ett virus har åter igen nått LiU:s medarbetare och studenter. Mailet ser ut att ha skickats från mottagarens egna e-postadress och avsändaren i mailet påstår sig vara medlem av en internationell hackergrupp som har fått åtkomst till känslig personlig information. För att radera denna data uppmanas mottagaren att föra över en stor summa pengar till en Bitcoin-plånbok.

IT-säkerhetsgruppen (IRT) vill uppmärksamma att det här är en ny typ av bedrägerimail som åter är i omlopp. Många av dessa mail har fastnat i LiU:s spamfilter, men inte alla. Kontakta gärna IT-säkerhetsgruppen om du är osäker och vill ha hjälp med en bedömning eller att hantera den här typen av mail.

Se exempel på ett liknande mail här, under rubriken "Brådskande ärende från säkerhetstjänsten".

Kontakta IT-säkerhetsgruppen

2019-01-07