Hantering av nya enheter ger bättre överblick

Med hjälp av ett nytt system för hantering av mobila enheter som infördes i mitten av januari kommer telefoniansvariga att kunna få överblick på institutionens enheter. När du som anställd får en ny enhet (mobiltelefon eller surfplatta) märks ingen skillnad jämfört med innan.

Den 15 januari införde IT-avdelningen ett system för att hantera och inventera mobila enheter, ett så kallat mobile device management system (MDM). Alla nya mobiltelefoner och surfplattor som köpts in efter den 15 januari kommer att få MDM-programvara installerad. Det är upp till varje institution att besluta om att ansluta befintliga enheter som är inköpta innan 2018-01-15.

På samma sätt som för LiU:s datorer läggs nu alla nyinköpta mobila enheter in i ett centralt system. Inköpsansvariga får med hjälp av systemet bättre koll på antalet enheter som finns på institutionen och livslängden för dessa.

När du som anställd får en ny enhet kommer detta inte märkas av. Du kan använda den som vanligt och till exempel fortfarande använda ett eget Apple-ID samt ladda ner valfria appar. För att öka säkerhetsnivån kommer IT-avdelningen dock att ställa in att du måste ha en sexsiffrig kod (skärmlås) för att skydda din enhet.

Den information som LiU kommer att ha tillgång till via MDM är modell- och serienummer, operativsystem, ägare- och enhetsnamn samt enhetens plats vid händelse att telefonen går förlorad. Om din telefon tappas bort eller blir stulen kan nu IT-avdelningen hjälpa till att låsa den, aktivera spårning av den och även radera enhetens data. Funktionen för platsspårning är aldrig påslagen i vanliga fall. Det LiU aldrig kommer att kunna se är samtals- och webbhistorik, e-postmeddelanden och sms, kontakter och kalender, lösenord eller foton i din enhet.

Vill du MDM:a befintliga enheter eller har andra frågor? Kontakta helpdesk@liu.se.

Karin Linhardt Fri Feb 16 14:02:54 CET 2018

Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se