Göm menyn

Skype för företag

Microsoft ersätter Skype for Business med Teams

Se information om Teams

Vad är Skype för företag?

Skype för företag (tidigare Lync) är en tjänst som gör att anställda på LiU, kan se varandras närvaro i en Skype för företagsklient eller via Outlook och SharePoint och därigenom interagera med varandra, antingen via snabbmeddelanden (chatt) eller med tal/video. Det är ett enkelt och snabbt sätt för att kontakta en kollega och ställa en fråga eller kort diskutera något. All kommunikation mellan klienterna är krypterad.

Skype för företag är nära ansluten mot Exchange. Det innebär t.ex. att din närvaro automatiskt sätts till upptagen om du har ett möte inlagt i din kalender. Det innebär också att du kan se hur länge en kollega är upptagen, bara genom att hålla musen över hans/hennes namn i ett mail eller inlägg i SharePoint. Förutom snabbmeddelanden går det dessutom att skicka filer, dela skrivbord, m.m. Det går också att via Outlook bjuda in kontakter som saknar Skype för företag eller ej är LiU användare till online möten.

Guider och instruktioner

Användarinstruktioner för Skype för företag hittar du här.

Skype för företag – klienten

Klienten ingår i det senaste versionerna av Officepaketet både för Mac och Windows. Skype för företag stödjer även andra operativsystem men då används tredjepartsklienter som har begränsad funktionalitet.

För att använda dig av Skype loggar du in med din LiU-adress (t.ex. anna.andersson@liu.se) och ditt LiU-id lösenord.

Skype mobile app

Via Skype Mobile App kan du förutom chat- och närvaro-funktioner även köra ljud- och video-samtal från din telefon över mobilnät och WiFi. Mobilklienten stöder Apple iOS d.v.s. Iphone Ipad, Android, Windows Phone 7. 

Mer information och instruktion finns.

Skype för företag – webbapp

Skype för företag webbapp är en webbläsarbaserad mötesklient som du kan använda för att ansluta till Skype-möten. Den stödjer datorljud och video.

Ring in till Skype mötet (1818)

Om du har mötesdeltagare som inte har tillgång till en dator kan du be dem att ansluta via telefon genom att ringa +4613-28 18 18.

Mer information och instruktion finns här.

Använd Skype för att kommunicera med fler än LiU

Linköpings universitet tillämpar det som kallas "öppen federering", dvs. att andra Skype för företag/Skype för konsumenter användare kan söka upp fornamn.efternamn@liu.se i sin kontaktlista och kommunicera direkt utan vidare inställningar. Likaså kan LiU anställda söka efter andra Skypeanvändare på samma sätt.


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-04-01