Göm menyn

IT-säkerhet

Linköpings universitet utsätts dagligen för försök att stjäla information eller begå bedrägerier, och det börjar nästan alltid med ett e-postmeddelande. På dessa sidor vill IT-avdelningen få dig engagerad och medveten kring IT-säkerhetsfrågor. Det finns flera enkla saker som du kan göra för att förbättra ditt utgångsläge.

 


Vad du som anställd kan göra

 

Illustration över olika säkerhetsikoner.IT-säkerhetstips för din vardag

Det behöver inte vara omständligt att öka ditt säkerhetstänk. Se till att låsa datorn om du lämnar den obevakad och var restriktiv med okända nätverk – det är två av våra tips.

 

 

 

 

 

 


Illustration över dator med hänglås och säkert lösenord.10 tips för säkra lösenord

Att ha olika lösenord och att komma ihåg dem brukar vara en utmaning, men det finns trick för att komma på säkra lösenord som du kommer ihåg. Prova att skapa en ramsa!

 

 

 

 

 

 


Illustration av molntjänster för filförvaring.Organisera och förvara dina filer

Problem dyker ofta upp oväntat och vid de mest olämpliga tillfällen. Om oturen är framme och din dator kraschar, blir stulen eller krypterad – har du då dina filer säkerhetskopierade så att du kan arbeta vidare? Ta dig tid att se över hur du sparar och förvarar dina filer.

 

 

 

 

 

 

 

 


Illustration på person som arbetar vid två datorskärmarFörebyggande åtgärder mot virus

Genom att ha antivirusprogram installerade kan en del problem undanröjas men det är också viktigt att du är försiktig med vad du laddar ner för filer och program från internet.

 

 

 

 

 

 


Illustration över mail med dödskalle; bedrägerimail.Om du drabbas av virus – gör så här

Om du råkar ut för att få virus eller att din dator blir krypterad, kontakta IT-säkerhetsgruppen eller Kundcenter för att få hjälp. Men följ först dessa tips!

 

 

 

 

 

 


Illustration av nätfiske: en fiskekrok lyfter upp personlig information från en datorskärmGenomskåda nätfiske och bedrägerier

E-post har blivit cyberbrottslingens främsta verktyg. Linköpings universitet utsätts dagligen för försök att stjäla information eller begå bedrägerier, och det börjar nästan alltid med ett e-postmeddelande.

 

 

 

 

 

 


Kontakta IT-säkerhetsgruppen om du får problem

Tveka inte att kontakta IT-säkerhetsgruppen (IRT) om du råkar ut för exempelvis ett bedrägeriförsök, nätfiske eller virus. Vi har förståelse för att det ibland kan gå snett och vill hjälpa dig att minska eventuella skador eller problem som uppkommit.

Tel: 013-28 17 44

  • spam@liu.se (rapportera spam)
  • nonspam@liu.se (rapportera mail felaktigt markerad som spam)
  • abuse@liu.se (andra ärenden)

Fullständig kontaktinformation till IT-säkerhetsgruppen finns här.

Genomgång för din enhet, avdelning eller arbetsgrupp

IRT erbjuder internutbildning kring IT- och informationssäkerhet. Var proaktiv och lär dig mer om ett specifikt område eller få en generell genomgång!

Mer information om it-säkerhetsutbildningar.


Sidansvarig: david.byers@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-21