Göm menyn

Illustration av person som arbetar vid två datorskärmar.

 

Förebyggande åtgärder mot virus

Risken för att drabbas av virus eller annan skadlig programvara är i dag mycket hög. Spridning av skadlig programvara via e-post och webb är i dag den absolut vanligaste formen av IT-angrepp.

Konsekvenserna av skadlig programvara varierar från att ens konto eller dator används för att sprida skräppost, bedrägeriförsök, eller mer skadlig programvara, till att ens information förstörs eller hålls gisslan, eller att brottslig verksamhet bedrivs i den drabbades namn.

Eftersom virus ofta sprids med e-post, orientera dig kring hur du känner igen nätfiske och bedrägerier i e-post.

Förebyggande åtgärder

 • Håll ditt operativsystem och all programvara som du använder uppdaterad. Det gäller särskilt e-postprogram, webbläsare, mediaspelare, och alla andra program du använder för att öppna t.ex. bilagor.
 • Var försiktig med bilagor och länkar i e-post från okända avsändare, särskilt om de innehåller bifogade filer.
 • Var försiktig med bilagor och länkar i e-post från kända avsändare, eftersom det är enkelt att förfalska avsändaren av ett e-postmeddelande.
 • Ta varningar som din dator visar på allvar, men tänk på att angripare ibland förfalskar t.ex. varningar om virus för att lura dig att klicka på deras länkar.
 • Om din dator frågar om den ska köra ett program efter du besökt en webbsida eller öppnat en bilaga, svara nej.
 • Använd gärna en annonsblockerare eftersom annonsnätverk ofta används för att sprida skadlig programvara.
 • Ha säkerhetskopior på viktiga dokument som inte är tillgängligt direkt från din dator. På så sätt kommer du snabbt igång även om ett virus raderar eller krypterar alla dina filer.
 • Använd gärna ett uppdaterat antivirusprogram, men förlita dig inte på det. I dag är det vanligt att skadlig kod anpassas till mottagaren, så antivirusprogrammet känner ofta inte igen det.

Antivirus

Antivirus har blivit mindre och mindre viktigt med tiden i takt med att den skadliga programvaran blivit bättre och bättre på att kringgå dem, men det är fortfarande lämpligt att använda.

För Windows rekommenderar IT-avdelningen Microsofts antivirus. Det presterar inte bäst i test, men är det bästa på att inte hindra andra säkerhetsfunktioner i systemet.


Kontakta IT-säkerhetsgruppen om du får problem

Tveka inte att kontakta IT-säkerhetsgruppen (IRT) om du råkar ut för exempelvis ett bedrägeriförsök, nätfiske eller virus. Vi har förståelse för att det ibland kan gå snett och vill hjälpa dig att minska eventuella skador eller problem som uppkommit.

Tel: 013-28 17 44

 • spam@liu.se (rapportera spam)
 • nonspam@liu.se (rapportera mail felaktigt markerad som spam)
 • abuse@liu.se (andra ärenden)

Fullständig kontaktinformation till IT-säkerhetsgruppen finns här.

Genomgång för din enhet, avdelning eller arbetsgrupp

IRT erbjuder internutbildning kring IT- och informationssäkerhet. Var proaktiv och lär dig mer om ett specifikt område eller få en generell genomgång!

Mer information om it-säkerhetsutbildningar.


Sidansvarig: david.byers@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-21