Göm menyn

Lisam studentkonto

Skapa ett så kallat ”Lisam studentkonto” för att kunna logga in och visa ett kursrums innehåll i Lisam på samma sätt som en student ser det.

IT-avdelningen har utvecklat en ny funktionalitet i MinIT för att kunna skapa ett sådant konto. Kontot är personligt och det är viktigt att du väljer ett unikt lösenord även för detta konto. Observera att kontot inte är till för att du ska använda det till att skapa eller lagra material. Använd då istället ditt vanliga LiU-konto. 

Adressen till ditt Lisam studentkonto har inte samma format som ett riktigt studentkonto, utan får formatet student_liuid@student.liu.se.

Lisam studentkonto får enbart Sharepointlicens (inklusive Teams och Stream). Kontot får ingen e-postlåda.

Du behöver genomföra två steg för att kunna använda ett sådant konto:

 1. Skapa ett Lisam studentkonto
  För att skapa ett studentkonto går du till MinIT, minit.liu.se. Välj Mina konton. Under Visa mer hittar du alternativet Lisam studentkonto. Följ instruktionerna för att skapa kontot.
   
 2. Lägg till kontot som medlem i kursrum
  När du har skapat ett Lisam studentkonto behöver du lägga till det kontot som en medlem i kursrummet i Lisam. Det kan du göra på två sätt:
  1. Se Lisam-supportens manual (punkt 3) om hur du gör för att lägga till konton via Lisam.
  2. Om du är bekant med Group Manager (GM) är det också möjligt att lägga till kontot den vägen. Använd den manuella gruppen (med ändelsen -manual).

OBS: Efter att du skapat kontot kan det dröja ungefär 15 minuter innan du kan logga in med kontot i Lisam.
Därefter kan du logga in med kontot och besöka kursrummet.

Tips för att hålla isär konton

Det lätt att råka logga in med fel konto när man hanterar fler än ett, t.ex. om du har lösenord sparade i webbläsaren eller om du redan är inloggad i en annan flik i webbläsaren (då blir du automatiskt inloggad även i nya flikar). Här är några tips för att lättare kunna hålla isär konton och veta vilket du är inloggat med:

 • Alla Lisam studentkonton kommer att ha initialer som profilbild. Det underlättar därför om du har en profilbild på ditt vanliga LiU-konto så att du enkelt ska kunna se vilket konto du är inloggad med i översta högra hörnet i Lisam, där din profilibild visas.
   
 • Använd en annan webbläsare än den du annars använder när du ska logga in på studentkontot. Då kan du vara inloggad på ditt vanliga konto i en webbläsare och med Lisam studentkonto i en annan samtidigt.
   
 • Ett alternativ till att använda en helt annan webbläsare är att använda ett så kallat privat fönster i webbläsaren. Olika webbläsare har olika benämning på denna funktion. Chrome: inkognitofönster. Firefox: privat fönster. Safari: privat fönster. Edge: InPrivate-fönster. Du hittar kommandot på samma ställe i webbläsarens meny som där du öppnar en vanlig ny flik eller nytt fönster.

Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-09-14