Göm menyn

GM - hantera grupper

Alla anställda kan skapa grupper och den som skapar en grupp blir dess ägare. Fler roller:

  • Administratörer: administratörer har samma behörighetsnivå som ägaren d.v.s. fullständiga rättigheter på gruppen och kan göra inställningar för gruppen, lägga till och ta bort andra administratörer, medlemsadministratörer eller medlemmar. De kan också radera gruppen.
  • Medlemsadministratörer: denna roll är antagligen den som kommer att vara mest aktiv, då den kontinuerligt lägger till och tar bort användare i gruppen. En medlemsadministratör kan inte ändra några inställningar eller lägga till/ta bort andra administratörer på gruppen.

Startvyn: favoritmarkera eller ta en snabbtitt

  • Favoritmarkera en grupp som du använder ofta med hjälp av stjärnikonen så visas den på startsidan.
  • Ögat i kolumnen "Snabbtitt" tar dig till ett snabbläge för att hantera medlemmar och administratörer samt för att göra vissa ändringar på gruppen.
    Skärmvy från GM som visar funktionerna favorit, snabbtitt och filtrering.

Grupp: medlemmar

Klicka dig in på en grupp eller skapa en ny grupp. Lägg till medlem. Det kan du göra genom att skriva in Liu-id, e-postadress manuellt eller genom att hämta från en grupp. 

Det är möjligt att exportera gruppens medlemmar i en enkel export i webbläsaren eller med en mer avancerad export till Excel (.csv). Du kan då arbeta med din lista i Excel och sedan importera den tillbaka till din grupp i GM.

Skärmvy från GM som visar hur man lägger till medlemmar

 

 

Välj vilka typer av konton/grupper som finnas med i sökresultatet ifall din sökning kan resultera i många resultat. Du kan skriva in bara LiU-id för att snabbt lägga till medlemmar. Systemet validerar att de inskrivna namnen existerar och är möjliga att lägga till. 
Inaktiva konton är personer som finns i systemet men ännu inte har börjat (eller personer som har slutat). Datorer används vanligtvis bara i tekniska sammanhang för att exempelvis installera en programvara på en grupp datorer. 

Skärmvy som visar hur man lägger till medlemmar

 

Grupp: avancerade inställningar

Taggar

Fäll ut fältet avancerade inställningar. Du kan gruppera dina olika listor med hjälp av taggar för att enklare kunna hitta exempelvis grupper av samma typ.

OBS: Taggarna du skapar är globala för hela systemet. Tänk dig för när du väljer en tagg så att du inte tar en tagg som sannolikt används på andra grupper, exempelvis Kursgrupp eller Organisationsgrupp.

Yttre begränsning

om man vill begränsa vilka som kan bli medlem i en grupp gör man det med yttre begränsning. Vill du exempelvis att bara personer inom din avdelning ska kunna bli medlemmar i gruppen lägger du in avdelningsgruppen som yttre begränsning.
OBS #1: Den befintliga gruppen kommer inte att ändras om man senare tas bort ur gruppen som är yttre begränsning. Det är bara när man lägger till en medlem som den yttre begränsningen tas hänsyn till.
OBS #2: Om man är administratör på gruppen kringgår man den yttre begränsningen. Det gäller dock inte medlemsadministratörer.

Skärmvy från GM som visar avancerade inställningar


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-08-27