Göm menyn

Office365-appar och vad du kan ha dem till

Nedan listar vi olika programvaror som du har tillgång till i ditt arbete vid LiU utöver, de som hängt med länge och som du antagligen redan är bekant med (Word, Excel, PowerPoint, osv). Om du har en centralt administrerad dator har du de flesta av dessa programvaror installerade på din dator redan från start. Vissa av dem finns bara som webbtjänster (t.ex. Planner, Forms och Sway).

Samarbete och planering

Sharepoint

Sharepoint är ett webbaserat innehållshanteringssystem. Ett team i Teams har oftast en bakomliggande Sharepoint-yta som som samlar filer som adderas till teamet. Det går också att skapa informationssidor med beständig information både kopplat till ett team och inte. Lisam är en del av Sharepoint, med påbyggnad av verktyg för utbildning. LiU:s kommande intranät byggs i Sharepoint.

OneNote – organisera dina mötesanteckningar digitalt. Det finns som webbtjänst, program för din dator och som mobilapp. Du kan använda en eller flera enheter – informationen synkas och uppdateras mellan dem. Tips! Ta en bild med telefonen via OneNote för att lägga till den direkt i din anteckning.

Planner
Ett planeringsverktyg som kan hjälpa till att strukturera och fördela arbetsuppgifter i en arbetsgrupp eller som planering för ditt eget arbete. Du kan bland annat lägga till checklistor och bilagor för varje uppgift, sätta start- och slutdatum samt kopiera uppgifter för att återanvända dem.

Teams
Med hjälp av Teams kan du skapa en grupp som du kan dela filer och starta konversationstrådar med i olika kanaler. Genom att skapa en grupp i Teams kan du även skapa en uppgiftstavla i Planner och tilldela uppgifter till gruppens medlemmar.

Du och andra på LiU som ska ansluta behöver inte skapa någon separat inloggning – du kommer åt allt med ditt LiU ID. Både Planner och Teams finns som mobilapp.

Enkäter och anmälningsformulär

Forms
En enkät i Microsoft Forms är enkel att skapa och svara på. Enkäten fungerar att svara på i mobilformat och du får sammanställningen samlad på ett överskådligt sätt. Det är möjligt att göra förgreningar i enkäten så att de som svarar kan hoppa över frågor som inte behöver besvaras.

Du kan även dela formuläret med andra på LiU för att gemensamt arbeta med utformning av den. Även enkätens svar kan delas med andra med LiU-konto. Behöver du göra mer avancerade enkäter finns även Survey and Report. Mer information om det finns här.

Spara och dela dina filer

OneDrive
Genom att ha filer i en molntjänst har du automatiskt dina filer säkerhetskopierade och du kan, om du vill, enkelt dela och samarbeta med andra i samma dokument utan att behöva skapa olika versioner i t.ex. Word och Excel. Det gör du genom att ge behörighet till andra med LiU-ID.

Fler användbara tjänster

Outlook – åtkomst till din LiU-mail på webben.
To-Do – enkel att-göra-lista för ordning och reda.
Sway – skapa interaktiva presentationer.
Minecraft education edition – variant av Minecraft som kan användas i utbildningssyfte.

 

Uppläsning av text inbyggt

Flera av Microsofts programvaror (bl.a. Word, OneNote och Teams) har inbyggd funktionalitet för att läsa upp text. Gränssnitten skiljer sig åt mellan programvaror, men välj ett av dessa tillvägagångssätt:
Alternativ 1: i menyn: välj Visa och sedan Utbildningsverktyg. Där finns funktion för att läsa upp text, men även att ändra färg på sidan, ändra kolumnbredd och att öka textavstånd.
Alternativ 2: i menyn: välj View och sedan Immersive reader.

 

Utbildning i programmen

IT-utbildningar håller återkommande i kurser för LiU-anställda om du vill bekanta dig med eller bli bättre i ett visst program. Bland annat ges kurser i Excel, Word, Teams, Forms, OneNote och Sway. Se kommande kurser här.


Sidansvarig: karin.linhardt@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-05-25