Göm menyn

header sepHej!

I det här nyhetsbrevet uppmärksammar vi de forskningsprojekt som fått finansiering inom Horizon 2020 sedan i somras – och det är en lång lista. Stora bidrag har kommit till universitetet även från andra finansiärer. Läs mer om några av dessa här:

Vi vill även passa på att tipsa om en ny sida på vår hemsida för dig som är tidigt i din akademiska karriär och söker forskningsmedel. Bland annat har vi sammanställt en lista över utlysningar som enkelt kan filtreras utifrån exempelvis forskningsområde eller år efter disputation etc.

Och summerar vi läget kring Brexit är det som vanligt oklart. Allt tyder på att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober, med eller utan ett avtal. Ta del av EU Commissionens info om ett no-deal-scenario.

 

Innehåll

  • Flera beviljade H2020 projekt
  • Tyck till om nästa ramprogram
  • Hej Theresa
  • Pågående EU-revision
  • Grants Office in your Coffee Room: forskningsfinansieringsstöd i drop-in-format
  • Etikprövningsmyndigheten lämnar Prisma
  • Nytt på hemsidan! Finansiering för forskare tidigt i karriären
  • Utlysningar
     

Flera beviljade H2020-projekt

EU-kommissionen har beviljat stöd för ytterligare en rad forskningsprojekt vid LiU.

Universitetet har tidigare uppmärksammat Sara Liin (biträdande universitetslektor vid IKE) som fått ett prestigefullt ERC Starting Grant för att studera rytmrubbningar i hjärtat.

LiU är dessutom så kallad second beneficiary i ett annat beviljat ERC Starting Grant vid Universidad de Las Palmas De Gran Canaria, som rör den mänskliga kolonisationen av ögruppen. Jenny Hagenblad (biträdande professor vid IFM) är ansvarig forskare vid LiU.

Läs mer om bland annat ERC Starting Grant på https://erc.europa.eu/, och kontakta alltid grantsoffice@liu.se i god tid om du planerar att söka.

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) stödjer forskarrörlighet mellan länder och akademi/industri. I början av sommaren beviljades ett så kallat Innovative Training Network (MSCA ITN) vid LiU. Projektet Comm4CHILD handlar om att förbättra språkutvecklingen för barn med hörselnedsättning. LiU är en av åtta partners, och projektet koordineras via Universite Libre de Bruxelles i Belgien. Ansvarig forskare vid LiU är professor Björn Lyxell vid IBL.

Nästa ansökningsomgång för MSCA ITN är öppen, och stänger 14 januari 2020. Kontakta grantsoffice@liu.se om du planerar att söka. Anmäl dig även gärna till det kostnadsfria webinariet om MSCA ITN som arrangeras av Net4mobility+ den 6 november.

Inom FET open (Future and Emerging Technologies) har det beviljats ett projekt om kvantkommunikation där LiU är partner. Projektet koordineras från Universitat Wien, och professor Tien Son Nguyen (IFM) är ansvarig forskare vid LiU.

EU-kommissionen finansierar också forskningsinfrastrukturprojekt. EOSC-Nordic syftar till att koordinera arbetet med öppen vetenskap i Norden och Baltikum. LiU är så kallad linked third party via Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) vid Uppsala universitet. Ansvarig vid LiU är Hamish Struthers, expert vid Nationellt superdatorcentrum, NSC.

Inom Societal Challenges arbetsprogram Health, Demographic Change and Wellbeing har hela tre projekt där LiU är partner beviljats medel. Projekten drivs av ett konsortium av partners, och leds av en koordinator.

I projektet AFFECT-EU vill man utveckla algoritmer och metoder för att effektivt, och i ett tidigare skede, kunna upptäcka förmaksflimmer. Professor Lars-Åke Levin vid IMH är ansvarig forskare för projektet vid LiU.
Professor Mikael Benson vid IKE är ansvarig forskare vid LiU för projektet DocTIS som rör behandling av inflammatoriska sjukdomar, närmare bestämt så kallade IMID:s (Immune-Mediated Inflammatory Diseases).
PlatformUptake.eu syftar till att förstå och skapa synergier mellan olika digitala serviceplattformar som idag används för aktivt och hälsosamt åldrande. Biträdande professor Christina Samuelsson vid IKE är ansvarig forskare vid LiU.

Det finns flera öppna och kommande utlysningar inom Societal Challenges-pelaren i Horizon 2020, inklusive inom Health, Demographic Change and Wellbeing. Få en översikt över dem alla i Grants Office Excelfil, och läs mer på EU-kommissionens hemsida.

Kontakta alltid grantsoffice@liu.se om du tänkt söka externa forskningsmedel från EU. Vi hjälper dig göra det bästa av din ansökan, och guidar dig igenom processen.

 

tyck till om nästa ramprogram

Vid årsskiftet nästa år avslutas EU:s nuvarande ramprogram för forskning och innovation, Horizon 2020. Då tar Horizon Europe vid. Just nu är det möjligt att delta i en officiell konsultation kring det framtida ramprogrammet – allt från utlysningsstruktur och ansökningsförfarande till rapportering och resultatspridning. Konsultationen är öppen till den 4 oktober och sker elektroniskt.

 

hej theresa

Sedan en tid tillbaka är nu koordinator Theresa Apelqvist på plats hos oss på Grants Office. Hon arbetar huvudsakligen gentemot avdelningen för industriell miljöteknik på institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI). Theresa är inhyrd programkoordinator för Mistra REES, ett forskningsprogram med inriktning på cirkulär och hållbar ekonomi. Som programkoordinator är hon involverad i styrningen av programmet och arrangerar bland annat möten och konferenser, samt sammanställer rapporter och mycket mer.

Theresa har en Master of Science i kemi från Lunds Universitet, och har i över 20 års tid arbetat med läkemedel främst på företaget Karo Bio AB (senare Karo Pharma AB). Där började hon som läkemedelskemist, men övergick efter en tid till att arbeta mer med projektledning, patent, affärsutveckling och marknadsföring. Under många år ansvarade hon bland annat för bolagets IP-portfölj.

När hon inte är på jobbet hittar man henne troligtvis i gymmet där hon gillar att lyfta riktigt tungt. Hon spenderar också mycket tid vid fritidshuset där det ständigt är olika projekt på gång.

 

Pågående eu-revision

Tre EU-finansierade projekt vid LiU genomgår under hösten en revision från EU-kommissionen. Kommissionen utför sådana granskningar emellanåt, och då hjälper vi på Grants Office till i processen. De utvalda projekten finns på tre olika institutioner vid universitetet.

 

grants office in your coffee room: forskningsfinansieringsstöd i drop-in-format

Konceptet är precis vad det låter som. Grants Office är i ditt fikarum redo att ge stöd, tips och råd kring forsknings-finansiering.

Vill din avdelning eller institution att vi på Grants Office kommer till er? Kontakta oss på grantsoffice@liu.se.

I november hälsar vi bland annat på hos institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI). Den 7 november mellan 14.30-16.00 hittar ni oss i Oasen, och två veckor senare i Dans Corner.

 

etikprövningsmyndhgeten lämnar prisma

På fredag lämnar Etikprövnings-myndigheten ansökningsportalen Prisma. Under perioden 28 september till och med 6 oktober är ansökningsförfarandet stängt då myndigheten byter system. Från och med 7 oktober används de nya ansökningsformulär som finns på https://etikprovningsmyndigheten.se/.

 

Nytt på hemsidan! Finansiering för forskare tidigt i karriären

Nu kan du som är tidigt i din akademiska karriär få tips på lämpliga forskningsmedel via en helt ny sida på Grants Office hemsida! Hitta intressanta utlysningar genom att filtrera utifrån exempelvis forskningsområde, år efter disputation eller din faktiska ålder.

 

Utlysningar

Vi listat ett urval av aktuella utlysningar från några av de större svenska finansiärerna och EU-kommissionen. Förutom en årssammanställning finns nedan en lista med mer dagsaktuella utlysningar.

Samtliga utlysningar inom EU:s ramprogram Horizon 2020 finns i Funding & Tenders Opportunites Portal. Research Professional är en annan bra och omfattande källa till utlysningar.


Sidansvarig: marie.helsing.vastfjall@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-10-11