Göm menyn

Header juni 19

 


Hej!

Här kommer vårterminens sista nyhetsbrev från Grants Office, och om några dagar sitter nog många av oss och sjunger midsommarvisor på olika platser i landet. Grundskolans sommarlov har börjat, men vi på Grants Office finns på plats en tid framåt och ni når oss som vanligt på grantsoffice@liu.se.

Sedan några år tillbaka har vi på Grants Office besökt fikarum ute på institutioner och avdelningar under konceptet Grants Office in your Coffee Room – ett tillfälle att under informella former prata forskningsfinansiering. Vi har exempelvis satt upp sökningar i Research Professional, diskuterat specifika utlysningar och personlig strategi för forskningsfinansiering – allt på plats i era fikarum. I höst besöker vi extra gärna fikarum på Campus Valla. Hör av er till grantsoffice@liu.se om ni är intresserade!

I dagarna presenterade EU kommissionen sitt utkast på budget för år 2020. De föreslår en budget för Horizon 2020 på 13,2 miljarder euro, vilket är en ökning med 6,4% från 2019. Läs mer om den föreslagna budgeten i Research Professional:

Utkast till arbetsprogrammen för de kvarvarande utlysningarna inom Horizon 2020 publiceras löpande på Vinnovas hemsida, och på EU-kommissionens hemsida:

Och så till en kort Brexit-uppdatering: Britterna deltog i EU-valet, vilket innebär att det möjliga utträdesdatumet 31 oktober 2019 fortfarande står fast. Som vanligt i Brexit-sammanhang kan dock allt hända, särskilt med ett premiärministerbyte i antågande nu när Theresa May ska avgå.

Vi önskar er alla en härlig sommar, och hoppas vi hörs och ses i höst!

 

Innehåll

  • Välbesökta Grants Office seminarier - Ta del av presentationerna!
  • Rutiner och tidsplan för nominering till Wallenbergstiftelserna
  • Möt våra nya medarbetare
  • ERC Advanced Grants 2019 har öppnar
  • "Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb"
  • Är du veckans MSCA fellow?
  • Utlysningar
     

VÄLBESÖKTA GRANTS OFFICE SEMINARIER – TA DEL AV PRESENTATIONERNA!

I maj hölls Grants Office årliga seminarium kring forskningsfinansiering på Campus US, Campus Norrköping och Campus Valla. Över 100 forskare och administratörer kom och lyssnade när vi presenterade relevanta utlysningar från EU och Wallenbergstiftelserna*, samt berättade mer om det stöd som vi på Grants Office erbjuder. Vi höll även en kort demonstration av Research Professional – en databas för den som vill hitta extern forskningsfinansiering. På plats fanns även forskare som beviljats medel från EU och delade med sig av sina erfarenheter.

På Campus US presenterade Thuy Tran, postdoktor på Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi (IFM) hur hon tillsammans med sin handledare Daniel Aili (professor på IFM) erhållit medel från Marie Skłodowska-Curie Actions Individual Fellowship (MSCA IF). Det krävdes två försök innan de fick finansiering, och avgörande för att lyckas var ett gediget förarbete. De läste och följde instruktionerna i utlysningstexten noga, och satte sig in i granskningsprocessen. Thuy hade flera möten med både handledare och Grants Office för att diskutera projektet och ansökan. På seminariet gav Thuy flera konkreta tips på hur man på ett effektivt sätt kan skapa de bästa förutsättningarna för att få en bra ansökan.

På Campus Norrköping fick vi lyssna till en annan forskare med finansiering från Marie Skłodowska-Curie Actions. Professor Andreas Motel-Klingebiel på avdelningen åldrande och social förändring (ASC) vid Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) är ansvarig forskare på LiU för ett Training Network (MSCA ITN) - ett mobilitetsprogram för rekrytering av internationella doktorander. Andreas delade med sig av några utmaningar han stött på under processen, bland annat rörande medfinansiering, samt lyfte fram att finansiering via MSCA ITN är både viktig och prestigefullt.

På det avslutande seminariet på Campus Valla berättade professor Johanna Rosén (IFM) om upplevelsen att intervjuas i Bryssel hos Europeiska Forskningsrådet (ERC). Ansökningar till ERC Starting och Consolidator Grant genomgår en granskningsprocess i två steg. De som går vidare till steg två får en kort och intensiv intervju i Bryssel innan granskningspanelen tar beslut om vilka forskare som ska beviljas medel. Johanna rekommenderade de intervjuträningar som erbjuds för de som ska ner till Bryssel och tryckte även på vikten av att kontakta Grants Office tidigt i processen.

Kontakta alltid grantsoffice@liu.se i god tid om du planerar att söka inom Horizon 2020.

Samtliga presentationer från seminariet finns här:

* Ytterligare information om rutiner för Wallenbergstiftelserna finns under “Rutiner och tidsplan för nominering till Wallenbergstiftelserna”.

 

Rutiner och tidsplan för nominering till Wallenbergstiftelserna

Wallenbergstiftelserna är samlingsnamnet för de stiftelser som grundats av medlemmar i familjen Wallenberg. För många utlysningar från Wallenbergstiftelserna krävs en intern nomineringsprocess, där rektor i samråd med ledningsråd prioriterar ansökningar från LiU.

Vi har samlat rutiner och tidsplan som gäller för den som vill söka via LiU på vår hemsida:

 

Möt våra nya medarbetare

PetronellaPetronella Norberg var alldeles ny hos oss när förra nyhetsbrevet kom. Hon har nu arbetat med koordinering av forskningsprogrammet WASP:s forskarskola i knappt två månader, och har börjat få en bra bild över programmet. Petronellas jobb som koordinator innebär att arbeta med allt som händer i forskarskolan – och det händer verkligen mycket i ett så stort program som detta. Varje doktorand har sin cykel med aktiviteter – från kurser och studiebesök till sommarskolor och konferenser.
Petronella läste Y-linjen vid LiU och doktorerade sedan vid Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi (IFM). Efter avklarad disputation 1999 fick hon anställning på forskningsinstitutet RISE Acreo, där hon under de senaste 20 åren varit bland annat gruppchef för framtida teknik och projektledare i olika former. Hon har forskat mycket kring tryckt och organisk elektronik, ofta i nära samarbete med forskare vid LiU.
När Petronella inte koordinerar forskarskolan för Sveriges enskilt största forskningssatsning någonsin ägnar hon mycket tid åt släktforskning. Förutom mer traditionell släktforskning via arkiv och mikrofilmer sysslar hon även med så kallad DNA-släktforskning.


CharlotteNågra veckor efter det att Petronella började hos oss fick vi vårens andra tillskott i form av Charlotte Lundgren, numera forskningskoordinator på Grants Office. Hon må vara ny på Grants Office, men då hon fram till nu varit lektor på Institutionen för kultur och kommunikation (IKK) behövde hon bara gå en trappa ner i Key-huset för att hitta till sitt nya arbetsrum hos oss.
Charlotte disputerade 2009 vid LiU (IKK) och har sedan dess forskat om kommunikation, arbete och informellt lärande i olika miljöer främst inom hälso- och sjukvården samt inom ridsporten. Hästar är en viktig del av Charlottes liv, precis som familjens två hundar Hasse och Tage.

På frågan om hur känns det att gå från att som forskare söka medel till den egna forskningen, till att som forskningskoordinator hjälpa andra söka medel, kommer svaret snabbt:
- Jättebra! Det känns otroligt meningsfullt att kunna bidra till att förbättra förutsättningarna för de som vill forska.

Efter sommaren välkomnar vi vår nya koordinator Theresa Apelqvist till oss. Theresa ska huvudsakligen arbeta gentemot avdelningen för industriell miljöteknik på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) tillsammans med Anna Brunzell, som sedan flera år tillbaka också arbetar där via Grants Office.

 

ERC Advanced Grants 2019 har öppnat

Nu har Europeiska forskningsrådets utlysning av Advanced Grants 2019 (ERC AdG) öppnat. ERC Advanced Grants riktar sig till världsledande forskare med banbrytande och riskfyllda forskningsidéer. Sökande ska ha minst 10 års framgångsrik forskning bakom sig, och den som beviljas medel kan få upp till 2,5 miljoner euro under en 5-årsperiod. Årets utlysning av ERC AdG stänger 29 augusti i år.

Kontakta josefin.fernius@liu.se om du planerar söka. Rutiner och tidsplan för ansökningar från LiU till Europeiska forskningsrådet (ERC) finns på vår hemsida:

Mer läsning:

 

"Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb"

Är du intresserad av att berätta för en grundskoleklass om ditt jobb som forskare? Anmäl dig då till ”Låna en forskare” – en aktivitet under den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

ForskarFredag är en del av European Researchers´ Night, som finansieras av Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Syftet är att skapa inspirerande möten mellan akademi och allmänhet runt om i hela Europa, och visa på hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

Årets upplaga av ForskarFredag går av stapeln 27 september i år, och matchningen mellan forskare och skolklasser sker under sommaren.

Läs mer och anmäl dig på Insidan:

 

Är du veckans MSCA fellow?

Varje fredag publicerar EU-kommissionen veckans MSCA Fellow (MSCA fellow of the week) på sociala medier. En chans för dig som fått finansiering inom Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) att få lite extra tid i rampljuset. Skicka ett mejl till EAC-MSCA-COMMUNICATION@ec.europa.eu med en kortfattad beskrivning av din forskning, bild på dig samt exempel på aktiviteter där du spridit information om projektet.  

Exempel på tidigare MSCA Fellows of the week går att hitta i bland annat Marie Skłodowska-Curie Actions Twitterflöde.

 

Utlysningar

Vi listat ett urval av aktuella utlysningar från några av de större svenska finansiärerna och EU-kommissionen. Förutom en årssammanställning finns nedan en lista med mer dagsaktuella utlysningar.

Samtliga utlysningar inom EU:s ramprogram Horizon 2020 finns i Funding & Tenders Opportunites Portal. Research Professional är en annan bra och omfattande källa till utlysningar.


Sidansvarig: marie.helsing.vastfjall@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-10-11