Göm menyn

Header Sep

Hej, Hoppas alla haft en fin sommar! 

Förra veckan stängde utlysningen till ERC Advanced Grant, men preliminära deadlines finns nu för ERC Starting Grant (17 oktober), Synergy Grant (8 november) och Consolidator Grant (7 februari 2019). Kontakta forskningskoordinator/Science Writer Josefin Fernius (josefin.fernius@liu.se) om du planerar att söka.  

Om en vecka öppnar MSCA Innovative Training Networks (ITN) som visat sig vara den mest sökta utlysningsformen inom H2020 här på LiU. Deadline för MSCA ITN är 15 januari nästa år. En nyhet inom MSCA är MSCA for researchers at risk som kan sökas för att få gästforskare till LiU som på grund av exempelvis diskriminering, förföljelse eller fara i sitt hemland söker skydd utomlands. Den utlysningen öppnade tidigare i veckan och stänger 4 december i år. Kontakta vår forskningskoordinator Agneta Jansson (agneta.jansson@liu.se) om du tänker söka Marie Skłodowska Curie Actions. 

I oktober och november öppnar även en rad utlysningar inom Industrial Leadership och Societal Challenges. Alla öppna och planerade utlysningar inom Horizon 2020 hittar du i Participant Portal.

Ta gärna del av den årssammanställning av utlysningar inom Horizon 2020 som vi har på vår hemsida.

Kontakta alltid oss på Grants Office om du tänker söka till Horizon 2020. Vi finns här för er och kan guida er genom ansökningsprocessen och kring hantering av beviljade projekt. Om du är osäker på vem av oss du ska kontakta, vänd dig till grantsoffice@liu.se.  

Glöm inte att du behöver ett godkännandeintyg från din prefekt innan du påbörjar din ansökan. LiU:s handläggningsordning för EU-projekt finns här.

Är du mer intresserad av svenska finansiärer finns det en särskild flik för det i årssammanställningen. Det finns dessutom en sida på vår hemsida där vi listar öppna utlysningar från några av de större svenska finansiärerna, och vi har även en särskild sida för resebidrag.  

Årssammanställning
Svenska finansiärer
Resebidrag

Glöm inte att följa oss på Twitter! Vi finns på @LiUGrantsOffice

 

Innehåll

 

Grants Office in your coffee room 

Precis som i våras kommer vi under hösten att hälsa på i fikarum runt om på universitetet. Ta tillfället i akt att träffa våra forskningskoordinatorer som fokuserar på forskningsfinansiering inom medicin och hälsa, och ta reda på allt du behöver veta. 

 

Boka in ett besök från Grants Office

Du vet väl om att Grants Office ger introduktioner i forskningsfinansiering, anordnar workshops kring specifika bidragsformer och håller seminarier med fokus på utlysningsdatabasen Research Professional, etc.? Tveka inte att höra av er till grantsoffice@liu.se så sätter vi upp något för just er grupp.  

 

Intervjuträning ERC 

Om en ansökan till European Research Council går vidare till steg 2 sker en intervju i Bryssel där en panel avgör om ansökan ska beviljas eller inte. Den 7 september anordnar Grants Office intervjuträning inför detta med syftet att forskaren under liknande förhållanden som i Bryssel ska få testa på att sälja in sin excellenta forskningsidé. 

 

BIBLIOTEKET LANSERAR TILLFÄLLIGT OA-STÖD

1 juli sas avtalet med förlaget Elsevier upp, men LiU biblioteket kan nu presentera att de pengar som sparas på det uppsagda avtalet kommer att användas till att betala LiU-forskares författaravgifter i rena open access-tidskrifter.  Läs mer och ansök på Bibliotekets hemsida:

 

Formas med i europeisk koalition för Open Access

I tisdags slöt sig elva europeiska forskningsfinansiärer, däribland svenska Formas, samman under ”cOAlition S” – ett initiativ för att alla vetenskapliga publikationer framtagna med finansiering av forskningsmedel från nationella- eller europeiska forskningsråd från januari 2020 ska vara full open access. Formas har redan sedan tidigare krav på open access, men vill med initiativet påskynda utvecklingen mot open access i Europa. EU-kommissionen, inklusive European Research Council, stödjer initiativet och målet är att finansiärer, forskare, universitet, bibliotek och förlag tillsammans ska arbeta för implementeringen av full open access av publikationer till 2020. Vetenskapsrådet ställer sig positiv till initiativet, men har ännu inte anslutit sig.

  • Pressrelease

 

Ansök om resebidrag från KAW 

Den 28 september öppnar höstens ansökningsperiod om resebidrag från Knut och Alice Wallenbergs Jubileumsfond. Bidraget riktar sig till yngre forskare vid LiU och utlyses i regel två gånger årligen. Sista ansökningsdag är 30 oktober och beslut tas senast 30 november. 

 

Justerad tidsplan för Försäkringskassans utlysningar 

Utlysningar av forskningsmedel från Försäkringskassan kommer numera att publiceras i slutet av året och ha deadline under våren nästkommande år. Tidigare år har deadline varit sista augusti.

 

Beviljat inom Horizon 2020

När kommissionen efter sommaren presenterade nya bidragsbeslut fanns ansökningar med LiU-forskare involverade i bland de beviljade. LiU är partner i samtliga projekt.

Titel: Generation Of NoveL, Integrated and Internationally Harmonised Approaches for Testing (GOLIATH) 
Ansvarig forskare vid LiU: Susana Cristobal, Professor vid IKE 
Call: Societal Challenges – Health, demographic change and wellbeing: New testing and screening methods to identify endocrine disrupting chemicals

Titel: Infrastructure for the European Network for Earth System modelling - Phase 3 (IS-ENES3)  
Ansvarig forskare vid LiU: Hamish Struthers, Applikationsexpert vid NSC 
Call: Excellence Science – Research infrastructures: Integrating and opening research infrastructures of European interest

Titel: Smart Age-friendly Living and Working Environment (SmartWork) 
Ansvarig forskare vid LiU: Tom Ziemke, professor vid IDA 
Call: Social Challenges - Health, demographic change and wellbeing: Digital transformation in Health and Care: Adaptive smart working and living environments supporting active and healthy ageing 

Utöver dessa har ytterligare ett projekt beviljats finansiering och befinner sig nu i kontaktsfas med EU-kommissionen. 

 

Utlysningar

Vi listat ett urval av aktuella utlysningar från några av de större svenska finansiärerna och EU-kommissionen. Förutom en årssammanställning finns nedan en lista med mer dagsaktuella utlysningar.

Samtliga utlysningar inom EU:s ramprogram Horizon 2020 finns i Participant Portal. Research Professional är en annan bra och omfattande källa till utlysningar.

  • Årssammanställning av utlysningar 2018-2019
  • Aktuella utlysningar

Sidansvarig: marie.helsing.vastfjall@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-10-14