NYHETSBREV JUNI 2014

Nytt sätt signera kontrakt i Horizon 2020

Elektronisk signatur införs för Horizon 2020. Det innebär att ni som blir inbjudna till kontraktsignering måste lägga till en ”LSIGN” (=Legal signatory) till projektet.

Så här gör du för att lägga till LSIGN:

Bredvid akronymet i  Participant Portal (under ”my projects”) kommer det finnas en ”MP”-Manage Project button. Välj ”Add roles” och välj sedan Johan Åkerman som LSIGN i rullisten.  Per Dannetun ska väljas som second authorised for LSIGN.

Frågor?

Kontakta Mårten Rosander, marten.rosander@liu.se, om du stöter på problem med att lägga till LSIGN eller du har några frågor om detta.

Workshop - Att vara utvärderare / coordinator av EU-projekt

Vi vill välkomna forskare vid LiU att delta i en workshop där Patrik Thollander, forskarassistent vid IEI, och Per Hammarström, professor vid IFM, berättar om sina erfarenheter av att vara projektutvärderare respektive projektkoordinator av EU-projekt.

Tid: 16 september, 13.00 – 15.00

13-14, Projektutvärderare av EU-projekt: Patrik Thollander

14-15, Projektkoordinator av EU-projekt: Per Hammarström

Anmälan: svjetlana.stekovic@liu.se

Plats meddelas vid senare tillfälle.

Web-streamed training: EU:s mobilitetsprogram, Marie Sklodowska-Curie

Tisdag 10 juni 2.00-6.00 pm. erbjuder Marie Skłodowska-Curie Unit, Europakommissionens mobilitetsprogram för forskare, en web-streamed training med fokus på de två kommande utlysningarna IF (Individual fellowships) och COFUND.

Länk till web-streamed training session: http://scic.ec.europa.eu/streaming/index.php?es=2&sessionno=55acf8539596d25624059980986aaa78.

Direktsändningen kommer starta cirka 10-15 minuter innan mötet. Sessionen kommer spelas in och finnas tillgängligt via samma länk i minst ett år.

Länk: Homepage Marie Sklodowska-Curie Actions

Inga drafts i Horizon 2020

En förändring i EU:s nya ramprogram, Horizon 2020, är att arbetsprogrammen numera är tvååriga. Det innebär bland annat att man inte längre måste söka reda på ett draft för att kunna förbereda sin ansökan i god tid. Redan nu kan du läsa arbetsprogrammen för utlysningar som kommer publiceras först nästa år.

Just nu arbetar Europakommissionen med en genomgång av arbetsprogrammen. Detta arbete beräknas vara klart i juli. Vi rekommenderar därför att man efter sommaren kollar det arbetsprogram man är intresserad av igen. I vissa fall kan substantiella förändringar ske.

Arbetsprogrammen samt information om kommande utlysningar hittar du i EU-kommissionens Participant portal, länk här.

Uppdaterade drafts

5 756 ansökningar skickades in till Vetenskapsrådets stora utlysning 2014. Söktrycket har därmed varit mycket högt i år.

Läs mer om fördelningen av ansökningar för respektive ansökningsområde på Vetenskapsrådets hemsida.

Stina Gerdes Barriere, analytiker vid Vetenskapsrådet, har gjort en analys av hur det ökande antalet unga forskare i Sverige har resulterat i ett högt söktryck. Hennes analys finns även den att läsa på Vetenskapsrådets hemsida.

Tankar om att koordinera ett EU-project?

Har du funderingar på att skicka in en ansökan till Horizon 2020 som koordinator i höst?

Kontakta då gärna oss på Grants Office, grantsoffice@liu.se! Vi planerar en seminarieserie som syftar till att ta fram short-proposals.

Glöm inte bort Research Professional!

Linköpings universitet erbjuder sina anställda tillgång till den internationella finansieringsdatabasen Research Professional. Databasen innehåller över 7000 utlysningar.

Om er institution eller forskargrupp vill ha en introduktion av Research Professional och hur man använder det, kontakta grantsoffice@liu.se

Till Research Professional

Workshop: Lär dig mer om Research Professional

Tid: 18 september 10.00-12.00

Plats: Key-2148, Hus Key, Campus Valla

Anmälan: linda.forssen@liu.se

Förbered din ERC Advanced Grants ansökan redan nu

Den 17 juni publiceras utlysningen för ERC Advanced Grants (AdG). Budget för i år är €450 miljoner och deadline är 21 oktober 2014.

Om du planerar att söka så är ett gott råd att börja förbereda ansökan redan nu. Om du har en ansökan på gång som du vill få granskad, ta kontakt med vår science writer, Bohdan Sklepkovych, bohdan.olaf.sklepkovych@liu.se.

Prenumeration

Prenumenera på nyhetsbrevet