Göm menyn

Header dec18

Hej!

2018 är snart till ända. Tänk var tiden går fort ändå.

Under året har vi träffat extra många av er – både i fikarum, konferensrum och hörsalar. Kontakta oss gärna (grantsoffice@liu.se) så kommer vi till er enhet, avdelning eller institution och berättar om forskningsfinansiering och vad vi på Grants Office kan göra för er! Vi skräddarsyr givetvis besöket utifrån era behov och önskemål.

I detta nyhetsbrev, som är årets sista, slår även ett slag för att det fortfarande finns gott om forskningsmedel kvar att söka inom Horizon 2020, när nu EU-kommissionen presenterat budgeten för ramprogrammets tre avslutande år. Vi på Grants Office finns som stöd genom hela ansökningsprocessen. Vi är förövrigt ett kontor som växer – just nu söker vi två nya (forsknings)koordinatorer. Mer info finns längre ner.

Precis som vanligt har vi här i nyhetsbrevet sammanställt en lista över aktuella utlysningar, och för den som är intresserad av en mer långsiktig utlysningssammanställning finns den här.

Glöm inte att följa oss på Twitter! Vi finns på @LiUGrantsOffice

God jul och gott nytt år önskar vi på Grants Office!

 

Innehåll

 

GOtt om finansiering kvar från horizon 2020

I slutet av oktober presenterade EU-kommissionen det sista arbetsprogrammet för Horizon 2020, som sträcker sig mellan åren 2018 – 2020. Budgeten ligger på cirka 30 miljarder euro och inkluderar bland annat European Research Council (6 miljarder euro) och Marie Skłodowska-Curie Actions (2,8 miljarder euro).

En av nyheterna är en satsning på fyra utvalda fokusområden (En koldioxidsnål och klimattålig framtid; Cirkulär ekonomi; Digitalisering och förändring av Europas industrier; och Säkerhet) som tillsammans ska finansiera forskning för knappt 7 miljarder euro. Dessutom introduceras en första fas av European Innovation Council (EIC) som ska stödja innovation av olika slag. Det kommer under dessa år bli fler tvåstegsansökningar, samt ett ökat krav på resultatspridning och öppna data. För vissa projekt kommer en ny enklare metod för kostnadsberäkningar införas i form av så kallad Lump Sum. Mer information om Lump Sum finns här.

Den totala budgeten för hela Horizon 2020 är 77 miljarder euro, och det finns alltså fortfarande mycket forskningsmedel kvar att söka. Vi på Grants Office finns som stöd genom hela processen. Kontakta alltid Grants Office (grantsoffice@liu.se) om du tänker söka till utlysningar inom Horizon 2020.

Alla planerade utlysningar inom Horizon 2020 finns i Funding & Tenders Opportunities Portal. Vi erbjuder dessutom en sammanställning på Grants Office hemsida.

 

jobba med oss!

Vill du bli en del av teamet här på Grants Office? Just nu söker vi två nya (forsknings)koordinatorer, varav en primärt ska jobba med forskningsprogrammet WASPs (Wallenberg AI, Autonomous System and Software program) forskarskola.

Läs mer och ansök via länkarna nedan:

Ansök senast 7 januari 2019.

 

Ansök om etikprövning via prisma från årsskiftet

Den 1 januari 2019 upphör de regionala etikprövningsnämnderna och verksamheten tas över av den nya Etikprövningsmyndigheten. I samband med detta kommer etikprövning för forskning som avser människor från och med årsskiftet skötas via Prisma, istället för i pappersform som idag. Avgiften kommer då inte heller kunna betalas i förväg utan ska betalas med ett OCR-nummer som erhålls i samband med den elektroniska ansökan.

För att en forskare fr.o.m. 1 januari 2019 ska kunna ansöka om etikprövning måste forskaren själv ha ett personkonto i Prisma. De forskare som redan har ett personkonto i Prisma ska även använda detta till att ansöka om etikprövning. En forskare som inte har ett personkonto skapar det på Prismas webbplats under knappen Skapa personkonto. Det är forskaren som ansöker om etikprövning och i ansökningsformuläret anger forskningshuvudman (Linköpings universitet) och underenhet (Institution). Forskaren kan bjuda in medverkande forskare och administratörer och ge dessa antingen läsbehörighet eller redigeringsbehörighet.

Prismas webbplats finns mer information. Där finns exempelvis Prismas användarstöd med bl.a. Snabbguide samt Frågor och svar.

Mer information om Prisma finns även här på Grants Office hemsida.

Om du har frågor om det kommande ansökningsformuläret ska du kontakta den regionala etikprövningsnämnden i Linköping.

Kontakta gärna prisma@liu.se vid frågor specifikt om Prisma.

 

Fortsatt OA-stöd från biblioteket

Sedan i somras har de svenska universitetsbiblioteken inte längre något avtal med förlaget Elsevier. De pengar som därmed sparas har Linköpings universitetsbibliotek valt att använda för att finansiera LiU-forskares författaravgifter i rena open access-tidskrifter. Det vill säga tidskrifter som endast har fritt tillgängliga artiklar.

Det finns fortfarande mycket pengar kvar i denna fond, och biblioteket uppmanar de forskare som fått artiklar accepterade i open accesstidskrifter att ansöka redan idag.

Läs mer och ansök på Bibliotekets hemsida.

 

Funding & Tenders - ny officiell hemsida för eu-finansiering

Nu har Funding & Tenders Opportunities Portal ersatt Participant Portal som EU:s officiella hemsida för hantering av EU-finansiering. Den nya portalen har, utöver en rad nyheter, alla funktioner som funnits i Participant Portal och fungerar på liknande sätt. Inloggning sker med samma konto som för Participant Portal, och du kommer även åt alla ansökningar och projekt som skapats i Participant Portal.

 

Brittiska parlamentets Brexitomröstning uppskjuten

I slutet av november enades EU:s medlemsstater kring Storbritanniens utträdesavtal. Nu återstår dock att avtalet även godkänns av det brittiska parlamentet. Först då avgörs huruvida Storbritannien kommer att lämna EU med eller utan ett avtal. Omröstningen skulle ägt rum idag, men tidigare veckan beslöt premiärminister Theresa May att skjuta upp omröstningen. Det är oklart om och när omröstningen blir av istället. Många tror att May med detta hoppas kunna få till nya förhandlingar med EU, då kritiken mot avtalet varit stor – både inom oppositionen och det egna partiet. Faktum är att Mays parti sent igår meddelade att de kommer att genomföra en förtroendeomröstning för premiärministern senare idag.

Här finns länkar till mer information kring hur forskarsamhället kan komma att påverkas av Brexit:

 

Se upp för spegeltidskrifter

Som en reaktion på forskningsfinansiärers allt hårdare krav på open access lanserar nu flera förlag så kallade spegeltidskrifter (mirror-journals). Dessa är open access-klassade versioner av annars prenumerationsbaserade tidskrifter, men ofta utan samma impact factor som originalet. Elsevier kallar sina spegeltidskrifter för “X”, dvs ”Research Policy” blir ”Research Policy X” etc, och skriver på sin hemsida att dessa i dagsläget alltså inte har samma impact factor.

 

Infodagar och matchmaking-event

 

 • Den 10 januari anordnar Vinnova och Vetenskapsrådet ett partnerevent inför utlysningen SC1-BHC-07-2019: Regenerative Medicine som stänger i april nästa år. Eventet hålls på Vinnova och sker i samarbete med Innovate UK, Enterprise Europe Network och The Knowledge Transfer Network med syfte att föra samman svenska och brittiska partners.
  Anmälan och mer information
  Läs mer om utlysningen

 • Ett nätverksevent med fokus på de kommande utlysningarna inom fotonik anordnas i Bryssel 15-16 januari.
  Anmälan och mer information

 

 • Europas främsta forum för experter inom bland annat programmeringsmodeller och kompilatorer, HiPEAC, arrangeras i Valencia 21–23 januari.
  Anmälan och mer information

 

 • De finska och svenska innovationsmyndigheterna Business Finland och Vinnova arrangerar ett gemensamt matchmaking-event inom IKT och digitalisering i Kista 5 februari.
  Anmälan och mer information

 

 • Den 20–22 mars arrangeras European Robotics Forum (ERF2019) – en mötesplats för experter inom robotics med bland annat workshops och en utställning med projekt som finansierats inom ramen för Horizon 2020.
  Anmälan och mer information

 

rutiner och tidsplan för erc

Ska du söka forskningsmedel från Europeiska Forskningsrådet, ERC? Ta del av de rutiner och den tidsplan som gäller:

 

Kalendarium

Tisdag 5 februari
10.45-12.00

Grants Office seminarium på IKK
Key-huset, Campus Valla

Tisdag 12 februari
13.00-16.00

Seminarium för ekonomer:
att hantera EU-projekt

Alfa, D-huset, Campus Valla

 

Utlysningar

Vi listat ett urval av aktuella utlysningar från några av de större svenska finansiärerna och EU-kommissionen. Förutom en årssammanställning finns nedan en lista med mer dagsaktuella utlysningar.

Samtliga utlysningar inom EU:s ramprogram Horizon 2020 finns i Funding & Tenders Opportunites Portal. Research Professional är en annan bra och omfattande källa till utlysningar.

 • Årssammanställning av utlysningar 2018-2019
 • Aktuella utlysningar

Sidansvarig: marie.helsing.vastfjall@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-12