Göm menyn

 

Hej,

Denna månad är det dags för Grants Office Tour 2017 att dra vidare till Campus Norrköping. Den 20 April kommer vi till Kåkenhus och Bomullsspinneriet där vi vill träffa er för att prata om forskningsfinansiering, ge tips på hur en forskningsansökan kan se ut eller helt förutsättningslöst diskutera hur vi på grants Office kan hjälpa just dig. Eller bara samtala över en kopp kaffe.

Mars månad avslutades med glädjande nyheter då European Research Council presenterade vilka forskare som fått ERC Advanced Grant och LiU-forskaren Eva Hemmungs Wirtén på ISAK var en av dessa. Hon blir därmed den första kvinna inom humaniora och samhällsvetenskap i Sverige som får detta prestigefyllda anslag. Inte nog med det så beviljades finansiering även för etableringen av ett nytt internationellt excellent forskningscenter där Anders Ynnerman på ITN står som ansvarig för LiU:s partnerskap.

Vi vill passa på att hälsa två nya medarbetare välkomna – Agneta Jansson som sedan några dagar tillbaka vikarierar för forskningskoordinator Elina Hjertström samt Susanna Lönnqvist som från och med maj vikarierar för undertecknad, dvs kommunikatör Tove Kvarnström.

Glöm inte att följa oss på Twitter (@LiUGrantsOffice) och att anmäla er till någon av våra ämnesspecifika nätverksgrupper för att på ett smidigt sätt ta del av utlysningar och forskningsfinansieringsinformation! Sedan några veckor tillbaka får alla nätverksgruppernas medlemmar ett mail varje fredag med de senast nykomna utlysningarna inom det specifika ämnesområdet.

Innehåll:

Grants Office Tour 2017 - Campus Norrköping 20 April
LiU-forskare beviljas ERC Grant och stöd för etablering av excellent forskningscenter
Personalnytt
Kalendarium
Grants Office Nätverksgrupper
Utlysningar

 

GRANTS OFFICE TOUR 2017 - CAMPUS NORRKÖPING 20 APRIL

Under året besöker Grants Office i samlad trupp universitetets samtliga östgötska campus i form av något vi valt kalla Grants Office Tour 2017. Den 20 april kommer vi till vackra Campus Norrköping där vi landar både i Kåkenhus och på Bomullsspinneriet.

Ta en kopp kaffe med oss och lär dig mer om exempelvis forskningsdatabasen Research Professional, få tips på hur du utformar en forskningsansökan till Horizon 2020 – eller ta reda på mer om hur vi på Grants Office kan hjälpa just dig. På plats finns även LiU Innovation - LiU:s innovationskontor som stöttar forskare med verktyg för att fånga upp kommersiella möjligheter i forskningsprojekt, samt Junior Faculty - LiU:s nätverk för framtida forskningsledare.

Mer information finns här!

När och var?
Drop in mellan 10.00-12.00 torsdag 20 april: K24, Kåkenhus
Drop in mellan 13.30-15.00 torsdag 20 april: B342, Bomullsspinneriet

Hoppas vi ses!

 

LIU-FORSKARE BEVILJAS ERC GRANT OCH STÖD FÖR ETABLERING AV EXCELLENT FORSKNINGSCENTER

Som första kvinna i Sverige någonsin tilldelas professor Eva Hemmungs Wirtén vid ISAK ett ERC Advanced Grant inom samhällsvetenskap och humaniora. Under sin karriär har hon specialiserat sig på att studera patent, upphovsrätt och varumärken, vilket även blir fallet i det nu beviljade forskningsprojektet PASSIM (Patents as Scientific Information 1895-2010). Fokus där ligger mer specifikt på offentliggörandet av patent och ska pågå under 5 års tid.

ERC (European Research Council) Advanced Grant är ett av de mest prestigefyllda anslagen från EU-kommissionen och går till Europas mest väletablerade och excellenta forskare.

2017 års utlysning av ERC Advanced Grant öppnar 16 Maj 2017. Läs mer på European Research Councils hemsida och kontakta Grants Office expert inom ERC, Bohdan Sklepkovych för stöd om du tänker söka.

Något senare i mars beviljades dessutom projektet InnoITeam (Centre of Excellence in IT Science and Technology) medel för att etablera ett excellent IT-vetenskapligt forskningscenter med fokus på så kallad Internet of Things (sakernas internet, dvs. vardagsföremål som försetts med inbyggda elektroniska delar) och Smart Living Systems. Projektet är ett samarbete mellan forskare i Lettland och Sverige, och ansvarig forskare vid LiU är Professor Anders Ynnerman, avdelningschef för Medie- och informationsteknik vid ITN.

Totalt finns nu 47 beviljade Horizon 2020-projekt vid LiU. En lista över samtliga finns på vår hemsida.
Läs mer om Eva Hemmungs Wirtén på LiU:s webb: “Hon får prestigefyllt europeiskt anslag

 

PERSONALNYTT

Under året är två av våra medarbetare föräldralediga vilket därmed medför lite nytt på personalfronten här på Grants Office.

Agneta Jansson vikarierar fram till årsskiftet för forskningskoordinator Elina Hjertström och har precis som Elina fokus på stöd mot Medicinska Fakulteten och sitter på plan 12 i Hus 511 (även kallat Växthuset) på torsdagar. Övrig tid befinner hon sig i regel tillsammans med resten av Grants Office i Key-huset på Campus Valla. Fram till nu har Agneta forskat och undervisat på Institutionen för klinisk och experimentell medicin (IKE) vid Linköpings universitet, där hon även disputerade inom experimentell onkologi 2002.

Då även jag (Tove Kvarnström, kommunikatör på Grants Office) går på föräldraledighet inom kort kommer nästkommande nyhetsbrev att skrivas av Susanna Lönnqvist som under min föräldraledighet bland annat även tar över hanteringen av vår hemsida www.liu.se/go. Susanna är från och med maj 2017 anställd vid Marknads- och kommunikationsavdelningen och uthyrd till Grants Office på deltid. Övrig tid kommer hon bland annat att stötta forskningsprogrammet Wallenberg Autonomous Systems and Software Program (WASP) med kommunikationsstöd. Susanna har disputerat i biomedicin vid Linköpings universitet och avslutar under våren en kurs i forskningskommunikation vid Södertörns Högskola.

 

GRANTS OFFICE NÄTVERKSGRUPPER

Som nämnt i tidigare nyhetsbrev har du som forskare eller annan personal med intresse för forskningsfinansiering möjlighet att få riktad information kring forskningsutlysningar inom ditt ämnesområde direkt till din inkorg via Grants Offices nätverksgrupper.

Nätverksgrupper inom sju ämnesområden är nu igång och genom att gå med i någon av dem får du varje fredag ett mail med alla nytillkomna utlysningar inom det området samt information om relevanta evenemang och seminarier. Vill du dessutom spetsa ämnesområdet ytterligare utifrån din specifika forskningsprofil har du möjlighet att göra det.

I dagsläget finns nätverksgrupper inom: Clinical Medicine, Energy, Gender, Mobility, Public Health, Psychology och
Transport. Finns önskemål om nätverksgrupper inom ytterligare områden, tveka inte att höra av dig till grantsoffice@liu.se.

o   Läs mer om våra nätverksgrupper på vår hemsida eller på nätverksgruppernas sida i Research Professional där du även ansluter dig till grupperna. Det är givetvis möjligt att ansluta sig till flera nätverksgrupper.

 

KALENDARIUM

Torsdag 6 April 15.30-17.00 
ERC Grant writing med Bohdan Sklepkovych (GO) 
Vallfarten, Campus Valla
Arrangör: Junior Faculty

Torsdag 20 april 10-12, 13.30-15
Grants Office Tour 2017
på Campus Norrköping

K24, Kåkenhus på förmiddagen
B342, Bomullsspinneriet på eftermiddagen

Måndag 29 maj – Tisdag 30 maj
Europa Media training course: H2020 Master of finance and administration
(Kursen har ett begränsat antal platser, varje institution ansvarar för att bjuda in deltagare)
Didacticum (29/5) & TEMCAS (30/5), Campus Valla

Tisdag 12 september 09.00-12.00
Grants Office Tour 2017 på Campus Valla
Universitetsklubben, Campus Valla

 


Sidansvarig: marie.helsing.vastfjall@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-13