Brett utbud hos Didacticum i höst

Vårens utbud hos Didacticum har präglats av den hastiga omställningen till distansläge och hösten fortsätter på samma linje – men då med mer utrymme till fördjupning och reflektion kring lärande, kursdesign och examination.

Anna F Söderström vid sitt hemmakontor– Vi går från ett akutläge till ett nytt normalläge, som är outforskat men där digitala verktyg fortfarande spelar stor roll. Men till detta är det viktigt att fundera över hur vi som kollegor kan samarbeta och dela med oss av erfarenheter. Det har varit tufft ibland, det är svårt att sia om framtiden och då finns Didacticum tillgängligt för att se över och stötta i frågor som rör pedagogisk utveckling, kursdesign och hur man kan tänka framöver, berättar Anna F Söderström som är pedagogisk utvecklare med inriktning digitalisering och visuell kommunikation hos Didacticum.

Under våren har Anna tillsammans med sina kollegor jobbat hårt för att försöka ligga steget före, skapa lösningar i form av olika erbjudanden för att uppfylla de behov som plötsligt uppstod, när beskedet om distansläget kom. Nu, in i det sista, planerar hon för en lika aktiv höst – med aktiviteter som ger mer utrymme till fördjupning och reflektion kring lärande, kursdesign och examination.

– Det är viktigt att förmedla att det går att träffa oss på Didacticum i olika format – från korta drop-in på 45 minuter till fördjupande seminarier eller skräddarsydda utbildningar, och så förstås våra klassiska högskolepedagogiska kurser. Och jag vill verkligen belysa att styrkan i att samarbeta har märkts efter den här våren, då vi kommit närmare vår huvudsakliga målgrupp – lärarna, men förstås även IT-utbildarna, digitala resursenheten och dem som jobbar med fysiska och digitala lärmiljöer vid LiU, säger Anna.

Ta hjälp av en pedagog – på plats eller online

Didacticum fortsätter att samarbeta med IT-utbildarna i höst. Aktiviteter kommer att ske både på plats och online, i format såsom guider/självstudiematerial, drop-in, webinarier, kurser, seminarier och workshops.

Här är ett urval av höstens teman:

• Blended learning
  • Lärande för hållbar utveckling
  • Pedagogisk digital kompetens
  • Det akademiska lärarskapet.

Om du saknar ett tema som du är intresserad av, så är du välkommen att skicka in förslag via didacticum@liu.se. Berätta vad du och din verksamhet vill utforska och lära dig/er mer om med hjälp av Didacticum.

Förutom detta har du även möjlighet att boka konsultationer genom konceptet ”Ta hjälp av en pedagog”. Didacticums anställda som är knutna till detta koncept har många olika erfarenheter. De delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter – en konsultation kan vid behov resultera i en fördjupning genom samarbeten, workshops eller skräddarsydda läraktiviteter.

2020-06-12

KVARSTÅENDE AKTIVITETER
VT-2020

Det finns drop-in och webinarier nästan varje dag fram till den 23 juni. Se Didacticums kalendarium.

STÖD I SOMMAR

Under sommaren är Undervisa online Didacticums primära resurs för att stötta anställda som behöver digitalisera sitt undervisningsmaterial inför hösten.

Sidan kommer uppdateras från att fokusera på ett akut distansläge, till ett lite mer blandat läge där fler verktyg presenteras tillsammans med relevanta självstudieguider och resurstips.

Höstens hållpunkter

Drop-in (måndagar)

Didacticums uppskattade drop-in med temat Pedagogisk digital kompetens startar igen 10 augusti.

Lisam (tisdagar)

Didacticum i samarbete med IT-utbildarna vid tisdagarnas LISAM-drop-in (sista tillfället VT är 23 juni och första tillfället HT är 11 augusti)

Webinarie (onsdagar)

Webinarieserien (som har olika teman varje gång) fortsätter att ordnas på onsdagar. Det drar igång 19 augusti, med temat examination.

>> Tider, dagar och teman för dessa Drop-in och webinarier

IT-utbildningar

IT-utbildarna har tipstisdag m.m. Läs om IT-utbildarnas aktiviteter.

Kurs

Det finns platser kvar till de flesta av höstens kurser hos Didacticum, välkommen med din anmälan. Dessa sker online.

Seminarieserie

I höst ger vi även en seminarieserie om lärande för hållbar utveckling. Den är uppdelad på fyra tillfällen, med två nivåer per tillfälle. Du kan delta vid båda nivåerna, eller enbart den ena. Anmälan krävs, det finns platser kvar.

Följ våra bloggar

Didacticums blogg